Rajchl zpražil řeporyjského starostu. Co na to policie?

politika

Advokáta a předsedu strany PRO Jindřicha Rajchla nadzvedlo vyjádření řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) ohledně čtvrteční tragédie, která se odehrála na Filosofické fakulttě v Praze.

Rajchl zpražil řeporyjského starostu. Co na to policie?
Jindřich Rajchl (PRO)
23. prosince 2023 - 07:03

„Četl jsem už asi tisíc různých komentářů a a reakcí na včerejší tragickou událost. Oslavné, kritické, rádoby zasvěcené, soucitné. Domnívám se, že na detailní rozbory příčin je v dnešní den ještě příliš brzy. Emoce jsou přirozeně rozjitřené a já osobně myslím především na rodiny obětí, jež musí zažívat ve svých srdcích nepředstavitelnou bolest. Ostatně k popisu těchto pocitů se ještě dovolím vrátit v pondělí ve svém vánočním poselství.

Nicméně nemohu se nepozastavit nad tím, že největší míru kritiky schytává za svůj názor pan poslanec Juchelka a nikoliv řeporyjský frustrát Pavel Novotný, za jeho neskutečně odporné vyjádření, kterým se dostal i pod svou obvyklou úroveň morálního odpadu.

Nechám teď stranou, že se přiznal ke spáchání trestného činu Nedovolen ozbrojování (§279 tr. zákoníku), to doufám bude řešit namísto mě policie (mimochodem už jen z tohoto důvodu by žádný "zbroják "dostat neměl).


(z profilu Pavla Novotného)

Co ale považuji za klíčové, je fakt, že právě nenávistné komentáře morálně pokřivených jedinců jeho typu ("Češi by potřebovali válku, vytáhnout ven a podřezat ženy a děti", či Palestinci jsou regulérní opice - vybombardovat"), případně oslava násilí a zabíjení jako legitimního prostředku prosazování vůle těch, co "páchají dobro" (např. oslavování atentátu na ruskou novinářku Darju Duginovou), jsou přesně ta polínka přikládaná pod kotel, jenž rozpaluje vášně a podněcuje ve společnosti stupňování agrese a nenávisti.

Považuji za skutečně nechutné, pokud člověk, jenž patří mezi hlavní iniciátory této celospolečenské atmosféry, publikoval následně naprosto cynický komentář, jenž je hluboce necitlivý zejména vůči rodinám obětí včerejší tragédie. Napsat ve včerejší den, že u nás lidé při takových útocích "prakticky nikdy neumírají", je za mě ukázka absolutní ztráty jakékoliv empatie vůči pozůstalým, jakož i sebereflexe ve vztahu k vlastním nenávistným výrokům. Naprosté lidské dno.



A pak bych se chtěl zastavit ještě u jednoho jeho tvrzení - pokud Pavel Novotný říká, že v USA je to běžné a že bychom si vlastně měli zvyknout, že se jedná o určitou daň za to, že patříme na západ, tak k tomu říkám zcela kategoricky toto:

Ne, rozhodně si na to zvykat nehodlám a nedokážu cynicky konstatovat, že je to prostě statistika. Už dva roky hovořím o tom, že nechat se inspirovat upadající morálkou a mravností v USA je fatální chybou. Že je nezbytné kromě ekonomické obnovy naší země pracovat stejně intenzivně na obnově mravní a morální.

Takže hluboce nesouhlasím, že s tím nelze nic dělat. Lze, ale musí se pojmenovat skutečné příčiny a nikoliv shazovat tyto případy na zbraně a zneužívat je k zavádění ještě vyšší míry špehování každého, kdo má jakýkoliv nesystémový názor.

To by byla pouze cesta do světa všeobjímajícího strachu, která končí v pekle. My rozhodně nebudeme nabízet laciná jednoduchá řešení, nýbrž ta méně populární, která budou vyžadovat mnohem víc práce.

Musíme se totiž pokusit změnit celkové paradigma v naší společnosti, která považuje šíření nenávisti, kontrolování všeho a všech a adoraci násilí jakožto legitimního prostředku prosazování "toho jediného správného názoru" za zcela přirozený postoj.

Psali jsme:

Pokud to nedokážeme, tak se skutečně plně začleníme na morálně upadající Západ, kde jsou tyto tragédie už v podstatě akceptované jako součást takzvaného pokroku a moderní doby. A to je něco, čeho se opravdu dožít nechci," uzavřel svůj facebookový komentář předseda PRO Rajchl.

K Novotnému příspěvku se také vyjádřil advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„Uvidíme, jak funguje po včerejšku monitoring sociálních sítí. A je teď úplně jedno, jaké je jméno nebo eventuální stranická příslušnost pisatele… nedovolené ozbrojování je v ČR trestný čin… a ten by měl být vyšetřován, pokud se o něm OČTŘ dozví… a po včerejšku tuplem," napsal Hašek.

Redakce bude zjišťovat, jaké kroky v tomto směru policie ČR provádí a čtenáře budeme informovat.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif