Rajchlova výzva poslancům: Definice limitů pomoci Ukrajině

politika

Možnost poslat do války na Ukrajině vojenské jednotky NATO zmínil francouzký prezident Emmanuel Macron. Řada expertů varuje, že už samotné vyslovení myšlenky je "velmi nebezpečné". Proto Jindřich Rajchl (PRO) oslovil poslance.

Rajchlova výzva poslancům: Definice limitů pomoci Ukrajině
Jindřich Rajchl (PRO)
28. února 2024 - 06:05

Možnost poslat do války na Ukrajině vojenské jednotky NATO, kterou nevyloučil ve svém projevu po skončení summitu 21 zemí francouzský prezident Emmanuel Macron, se stala během úterý velkým probíraným tématem. Macron apeloval na nutnost evropské jednoty vůči Rusku.

Jeho slova následně strhla lavinu reakcí a přímé nasazení západních vojáků na ukrajinském bojišti postupně odmítlo hned několik zástupců členských zemí Severoatlantické aliance (NATO). Mezi nimi např. Německo, Slovensko či Polsko. A k věci se vyjádřil téhož dne i advokát a předseda starny PRO Jindřich Rajchl.

„Veřejně tímto vyzývám předsedy politických stran zastoupených v PSP ČR, jakož i všechny poslankyně a poslance, aby v reakci na sdělení Emmanuela Macrona, že "nevylučuje nasazení vojáků z členských zemí NATO na Ukrajině", a na vyhýbavé výroky předsedy vlády Petra Fialy,  dnes navrhli zařazení mimořádného bodu programu schůze PSP ČR ve znění “Pomoc České republiky Ukrajině”.

Dle našeho názoru je nezbytné, aby naše politická reprezentace jasně definovala mantinely pomoci, kterou budeme Ukrajině dále poskytovat, a především poskytnout občanům jasné a jednoznačné vyjádření k otázce případného budoucího zapojení našich ozbrojených sil. Sněmovna by se měla k tomuto bodu vyjádřit usnesením, aby bylo občanům zcela zřejmé, kdo podporuje či nepodporuje poskytování  pomoci ve formě dodávek zbraní a munice a zejména případné vyslání našich vojáků k aktivnímu zapojení se do vojenských operací na Ukrajině.



Za stranu PRO sdělujeme zcela transparentní stanovisko:

- jsme PRO poskytování cílené a zcela adresné humanitární pomoci, tak aby se dostala k lidem, kteří ji skutečně potřebují a nebyla defraudována již v místě jejího předání

- jsme PROTI poskytování další finanční pomoci, neboť ji považujeme za neúčelnou a nesloužící k nastolení míru. ČR se společně s dalšími státy EU již zaručila za půjčky Ukrajiny, aniž by měli občané jakoukoliv informaci o tom, za jak vysokou částku svými penězi ručí (domnívám se, že bychom byli velmi nepříjemně překvapeni)

- jsme ZCELA PROTI dodávání jakýchkoli zbraní do oblasti válečného konfliktu a naprosto odmítáme záměr Petra Fialy učinit z naší země překupníka vojenské techniky směřující na Ukrajinu. Jeho výrok, že budeme kupovat munici ze zemí, které si "nechtějí ušpinit ruce" považujeme za zcela skandální

- jsme KATEGORICKY PROTI tomu, aby noha jediného českého vojáka vstoupila na ukrajinskou půdu. Odmítáme riskovat životy našich vojáků ve zcela nesmyslném boji za realisticky nedosažitelné cíle. A stejně tak odmítáme vážné riziko pro občany ČR spočívající v možnosti odvetné reakce Ruské federace, jež se opakovaně vyjádřila v tom smyslu, že účast vojáků z jakékoliv členské země bude považovat za akt přímého zapojení dané země do válečného konfliktu. Riziko horkého konfliktu s jadernou velmocí z důvodu zapojení našich vojáků do vojenských operací s utopickými cíli považujeme za nesmyslné a neakceptovatelné.

Psali jsme:

Proto tímto vyzýváme všechny politické subjekty zastoupené v PSP ČR, aby i ony sdělily své jednoznačné stanovisko k těmto klíčovým bezpečnostním otázkám. Věřím, že si vaše jasné slovo občané České republiky zaslouží," napsal advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl na svém facebooku.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif