Rakušan ohrožuje svobodu slova, míní Klaus i Zeman

politika

Společnost pro obranu svobody projevu se tázala významných osob, co nejvíce ohrožuje svobodu projevu v České republice. Jednoznačně to kupříkladu vidí oba bývalí prezidenti Václav Klaus i Miloš Zeman.

Rakušan ohrožuje svobodu slova, míní Klaus i Zeman
Prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman
31. prosince 2023 - 06:05

Bývalý prezident Miloš Zeman tvrdí, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ohrožuje svobodu slova v Česku. Zeman to uvedl v rámci průzkumu Společnosti pro obranu svobody projevu. Podle exprezidenta Václava Klause současné politické elity zastrašují a nálepkují lidi s jiným názorem a vyvolávají tím názorovou autocenzuru.

Společnost pro obranu svobody projevu se v anketě tázala několika významných veřejně známých osob, co nejvíce ohrožuje svobodu projevu v České republice. Podle Miloše Zemana ohrožuje svobodu slova zejména ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana. 

„Ministr vnitra Vít Rakušan,“ uvedl stručně Zeman.

Více se tématu věnoval bývalý prezident Václav Klaus. Ten je ovšem také přesvědčený, že svobodu projevu ohrožují současné politické elity. 

„Analýzy sociologů ukazují, že dnešní politici jen zřídka mluví o svobodě. Nepotřebují ji. Snaží se zajistit si pokračování svého pobytu ve zkornatělém politickém systému jinými cestami. Proto jejich usilovná snaha nic neměnit a všechno ponechat tak, jak je. To je možné jen omezováním svobody slova. Jedině tím mohou být současní elitářští majitelé pravdy uspokojeni. Toto omezování nemusí být realizováno přímou cenzurou, na zastrašení mnohých stačí vyvolání atmosféry skandalizace, nálepkování, ostrakizace. Zbytek obstará autocenzura,“ prohlásil exprezident Klaus s tím, že lidé ze strachu už raději mlčí.



Autocenzurey si kromě dvou bývalých prezidentů všiml i kardinál Dominik Duka, podle nějž lze v Česku pozorovat lidi, kteří nemají odvahu říkat, jak věci jsou, i když znají pravdu. 

„Pokud nedokážeme svést zápas za hodnoty, tak popíráme nejen svou osobní identitu, ale i po staletí budovanou identitu našeho národa. Nevím o tom, že by nějaký jiný stát měl na prezidentské zástavě napsáno ,Pravda vítězí´. Umlčování pravdy se dnes děje mnoha způsoby. Jednak se na tom svými titulky podílejí média, která kdekoho lynčují, a pak zde hraje roli i takové to švejkovské ,to chce klid´. Dejme si pozor, aby se to nestalo součástí naší národní identity,“ uvedl kardinál Dominik Duka.

Reportérka Markéta Dobiášová pak přímo ukázala na vládní kabinet a podotkla, že dle ní právě vláda ohrožuje svobodu projevu v České republice‚ a to v duchu premiérova prohlášení, že „občan má právo na korigované informace“. 

„Od politické korektnosti cenzura dospěla až k hledání vnitřního nepřítele. Už zase platí jen ten jediný správný názor. Řada médií se vrátila k osvědčenému instrumentu... autocenzuře. To je rychlá cesta do pekel. Příkladů v naší nedávné historii najdeme dost,“ uvedla Dobiášová.

Psali jsme:

Potřebu bojovat za svobodu slova vyjádřil i režisér Igor Chaun, který k tomu často nabádá i ostatní.

„Největším zklamáním je pro mě snadnost, s níž občané podléhají nové autocenzuře, strachu a manipulaci. Nových loutkových mocipánů. Zjistil jsem, a v průběhu let pochopil, že svobodu nelze vybojovat jednou, a tím ji mít už provždy. Je třeba pochopit, že touha znesvobodnit společnost, ovládat ji pomocí manipulace, strachu a cenzury, není odvislá od konkrétního totalitního nebo autoritářského režimu, ale je víceméně vlastní každému výkonu moci. A proto je nesmírně důležité být lidsky i společensky neustále ve střehu. A udržet demokratickou a občanskou kontrolu. Nebát se ozvat,“ říká režisér Igor Chaun a dodává, že o svobodu se bojuje každý den. A podle něj je to právě nyní velmi aktuální.

(hýbl, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif