Rakušan překročil své kompetence, říká senátorka Hamplová

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se nesouhlasně vyjádřila k výzvě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně jeho doporučení samosprávám zrušit novoroční ohňostroje. Ministr prý není oprávněn obcím cokoli doporučovat.

Rakušan překročil své kompetence, říká senátorka Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
30. prosince 2023 - 06:30

“Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu na síti X vyzval starostky a starosty obcí, aby nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa.”

Na slova ministra Rakušana a jeho doporučení samosprávám zareagovala senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která si myslí, že ministr stylem své výzvy obcím překročil své kompetence.

„Ministr vnitra není oprávněn cokoli obcím doporučovat - není jejich nadřízený. Je ale možné, že to ani po dvou letech neví. Ministr Rakušan stylem své výzvy obcím překročil své kompetence.


   
Nemám ráda moralizování, gesta a dvojí metr - na “šlechtu” a prostý lid. Hlavně tam, kde to dotyčnému absolutně nepřísluší, a překračuje tím hrubě své kompetence. Proto bych byla ráda, kdyby pan ministr Rakušan neříkal starostům, co mají a nemají dělat, protože je čistě na nich, co ve svých obcích a městech udělaji a co ne. Samospráva je zaručena Ústavou, a nikdo, včetně ministra, premiéra a prezidenta jí nemá právo říkat, jak se má zachovat.

Vyjádření ministra Rakušana tak lze vnímat pouze jako vyslovený soukromý názor, co podle něj  je a není správné. Ovšem jen jako soukromé osoby. Jakákoli výzva starostům, respektive obcím a městům, z pozice jeho funkce, není absolutně na místě, a je ústavně zcela nevhodná a tzv. přes čáru. Pan ministr by si měl nastudovat, co spadá do jeho kompetence, a stylem vyjadřování to jasně odlišovat. A nepoužívat hlavičkový papír ministerstva.

Psali jsme:

A chce-li moralizovat, mohl by začít u svých vládních kolegů, a nechat na pokoji obce a města," uzvařela svůj facebookový komentář k doporučení ministra vnitra Rakušana samosprávám ohledně zrušení ohňostrojů senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif