Referendum o přijetí eura není možné, tvrdí Špidla

politika

Někdejší předseda ČSSD a premiér Vladimír Špidla prohlásil, že referendum o přijetí eura není v České republice možné. Takové hlasování by podle něj totiž znamenalo, že by Česko odmítlo dodržovat smlouvu, kterou dříve podepsalo.

Referendum o přijetí eura není možné, tvrdí Špidla
Vladimír Špidla (SOCDEM)
10. ledna 2024 - 06:05

Jeho vláda v roce 2003 zahájila reformu veřejných financí, jejímž cílem bylo snížení rozpočtových schodků zamezujících přijetí eura z 6,2 procenta HDP v roce 2003 na 4 procenta v roce 2006.

„Referendum o euru by znamenalo, že by Česká republika řekla, že nebude dodržovat smlouvu, kterou v určitém bodě schválila,“ konstatoval v pořadu 360° na CNN Prima News někdejší předseda vlády Špidla (SOCDEM).

Jeho výrok podpořila i neúspěšná prezidentská kandidátka a bývalá rektorka Medelovy university v Brně Danuše Nerudová, podle které je pro případné přijetí eura nejdůležitější nejprve stanovit konkrétní datum, kdy by se tak mělo stát.



„Posledním krokem, který nás čeká před přijetím eura, je vstoupit do systému ERM II, kde bychom měli setrvat minimálně dva roky. Jsem pro to, abychom do tohoto systému vstoupili. Ale je potřeba, abychom si předtím závazně stanovili datum přijetí eura,“ prohlásila Nerudová.

Debatu o případném referendu kvůli přijetí eura vyvolal bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Reagoval tím na novoroční projev současné hlavy státu Petra Pavla, který vyzval politiky k plnění závazku České republiky eruo přijmout.

Psali jsme:

Předseda vlády a šéf ODS Petr Fiala minulý týden řekl, že jeho vláda se však v programovém prohlášení nedomluvila na tom, že by se v současném volebním období zabývala přijetím eura. Podle Fialy navíc neplní Česko ani v současnosti potřebná kritéria pro přijetí této společné evropské měny.

(böhm, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif