Roček: Buďme optimisty, hlavně, že nám chutná a inflace nedosahuje 40%

politika

Po celém světě stále větší militarizace komplikuje život obyčejných lidí. Politici žvaní o odpovědnosti, ohrožení, nutnosti se něčemu postavit atp, píše František Roček v 3.díle komentářů pro Prvnizpravy.cz s názvem: „V Asii letos pokračuje politický bordel roku 2023".

Roček: Buďme optimisty, hlavně, že nám chutná a inflace nedosahuje 40%
František Roček, publicista
15. ledna 2024 - 03:20

V těchto dnech začal nejméně dvouměsíční festival politické mediální komentátorské hysterie spojené s lednovými volbami na čínském ostrově zvaném Tchaj-wan.

Administrativa USA je spokojená s trvalou nervozitou v oblasti spojenou s pošťuchováním kartou nezávislosti Tchaj-wanu, čínské provincie. Je to záminka pro trvalý vojenský vliv USA v oblasti.

Co si lidé na Tchaj-wanu myslí o odtržení a možné nezávislosti ve srovnání se současným stavem?

V průzkumu z roku 2023, který provedla tchajwanská Národní volební studie Čcheng-čchi, rekordních 32,1 % respondentů uvedlo, že dávají přednost "zachování statu quo na neurčito" (největší kategorie); 28,6 % si zvolilo status quo a "rozhodne [o osudu Tchaj-wanu] později" (druhá největší kategorie); 21,4 % se rozhodlo pro status quo s cílem "posunout se směrem k nezávislosti"; a 6,0 % status quo s cílem "posunout se ke sjednocení".

Celkem 88,1 % respondentů se tedy prozatím přiklání ke statu quo a 60,7 % (dvě nejvyšší kategorie) chce zachovat status quo bez konkrétního cíle do budoucna. Pouze 1,6 % si přeje "co nejrychlejší sjednocení" a pouze 4,5 % "nezávislost co nejdříve".

V této otázce si tedy USA nedokázaly získat srdce a mysl Tchajwanců. Lze to číst i tak, že Číňané žijící na Tchaj-wanu nejsou idioti, ale normální lidé. Proč by riskovali krizi, pravděpodobně i ozbrojenou, kvůli nějaké samostatnosti? Oni chtějí jenom žít svým poklidným životem.  


Syndrom raket a sociálního náhubku

Militarizace Japonska podobně jako militarizace Číny, USA nebo jakéhokoli státu mají stejný zdroj – nabuzené človíčky, kteří vše co dělají, považují za obranu svého teritoria a svých zájmů. Ale odnášet to budou tzv. obyčejní lidé. Ti budou muset válečnické kraviny zaplatit na daních.


Singapurská novinářka Maria Siow pod titulkem „Zatímco Japonsko usiluje o status "normální země", jeho americká dohoda o raketách Patriot a rekordní obranný rozpočet rozčilují pacifisty“ psala o zbrojních souvislostech v Japonsku. Pokud jde o rekordní rozpočet, jde o 7,95 bilionu jenů (55 miliard USD).

Novinářka napsala, že Ryo Hinata-Yamaguchi, odborný asistent mezinárodních vztahů na Tokijské univerzitě, řekl, že vývoz raket Patriot do USA je zásadní pro posílení japonského obranného průmyslu a japonsko-amerického dodavatelského řetězce obranného vybavení. Obojí bude mít pozitivní dopad na mezinárodní bezpečnost a obranu Japonska. Ale též upozornil, že Tokio čelí několika dilematům ohledně rozšířeného obranného rozpočtu: vláda musí věnovat větší pozornost sociálnímu zabezpečení uprostřed rostoucích požadavků na vyšší výdaje v této oblasti kvůli stárnutí populace v zemi.

Ještě větším šoumenem je Satoru Nagao, nerezident Hudsonova institutu ve Washingtonu, z institutu, který tvrdí, že prosazuje americké vůdcovství pro bezpečnou, svobodnou a prosperující budoucnost. Nagao uvedl: „Dodávky rakety Patriot do USA znamenají, že Japonsko by mohlo v určitém okamžiku poskytnout smrtící zbraně dalším zemím, včetně Austrálie, Indie a zemí jihovýchodní Asie.“

Západní militantní pohled na státní normalitu perfektně vystihuje následující citát uvedený v článku: "Japonsko je v procesu stávání se normální zemí, ale je před námi ještě dlouhá cesta," řekl Nagao. Čili normální stát zvyšuje vojenskou výrobu a má za nepřátele Rusy a Číňany.

Ale nejlépe plánovanou budoucnost Japonska vystihuje Ryosuke Hanada, bezpečnostní analytik hnízdící v Sydney, který je doktorandem na katedře bezpečnostních studií a kriminologie na Macquarie University. Uvedl: „V krátkodobém a střednědobém horizontu musí vláda zvýšit daně pro firmy i jednotlivce a také snížit výdaje na sociální zabezpečení, které [představují] 33,6 procenta [celkových výdajů] ve finančním roce 2024… To vyžaduje odhodlání činit kontroverzní politická rozhodnutí."

Na příkladu Japonska očima Marie Siow(ové) lze tušit jak „radostná“ budoucnost Asie je na obzoru. Ani čínští militantní vizionáři nemají jiné vize, až na jedno – vědí, že sociální zabezpečení nemohou snižovat, spíše posilovat, aby v Nebeské říši udrželi relativní klid. Japonsko je pro Čínu jenom cosi nepříjemného na sever od říše. Jistě se čínští militantně nadopovaní stratégové modlí, aby Japonsko skutečně chtělo snížit výdaje na sociální zabezpečení. Tím by se postupně zhoršovala vnitřní situace v Japonsku a vznikaly by druhotné problémy.

Znepokojivé je, že tzv. odborné skupiny, výzkumní šmoulové s různými tituly na kdejakých univerzitách píší jako o samozřejmosti, že dojde ke konfliktu ČLR a USA. Proto se musí na konflikt intenzivně připravovat. Přesně takové skupiny naléhají na severoamerikánské politiky, aby zintenzivnili snahu prosadit masivní podporu Ukrajiny financemi a zbraněmi, protože Ukrajina s dostatečnou podporou prý konflikt s Ruskem vyhraje.

Takové názory se objevují i v oficiálním armádním tisku USA.

Na čínské straně je prezentována jako cílená snaha USA vytvořit kolem Tchaj-wanu konfliktní situaci. To by ospravedlňovalo USA podniknout proti Číně akce typu Ukrajina 2.0. Tchajwanci jsou pro administrativu USA podobným „materiálem“ jako Ukrajinci – „bigoši“ v zástupné válce.

Přitom např. již v roce 2015 tehdy jednadevadesátiletý Henry Kissinger upozornil: „Spolupráce mezi Čínou a USA je nezbytná pro mír ve světě. Nikdo z nás nemůže mít prospěch z konfrontace."


Umělá inteligence součástí velmocenské rvačky

Velkou módou jsou dnes články z počítačtiny o umělé inteligenci. I ty dokazují, že rok 2024 nebude lepší než předchozí 2023.

Ale nejprve o jednom lednovém mejdanu - na kterém se američtí a čínští vojenští představitelé ve Washingtonu zabývali "celou škálou" politických problémů. Americký tým vedl náměstek ministra obrany pro Čínu, Tchaj-wan a Mongolsko Michael Chase. „…Dr. Chase zdůraznil důležitost udržování otevřených linií vojenské komunikace, aby se zabránilo tomu, že konkurence přeroste v konflikt," uvádí se v prohlášení Pentagonu. Ale dodatkem „… že závazek USA vůči našim spojencům v Indo-Pacifiku a na celém světě zůstává neprůstřelný." (9. ledna 2024, https://breakingdefense.com) Čili konfrontační plochy zůstávají. Ani jedna strana neočekává, že druhá strana ustoupí.  

Konfrontace se bude spíše stupňovat.  

O nesrandovní budoucnosti svědčí např. povídání americké ministryně obchodu Giny Raimondové. V prosinci 2023 Raimondová řekla na shromáždění představitelů obrany a průmyslových lídrů, že USA zaujímají "velmi agresivní a inovativní přístup" k boji proti čínské technologické strategii, zejména pokud jde o čipy, které usnadňují umělou inteligenci. „…Jsme o pár let napřed před Čínou. V žádném případě jim nedovolíme, aby nás dohnali. Takže jim odepřeme naši nejmodernější technologii," řekla ministryně kšeftování na Reaganově fóru národní obrany…“ (2.ledna 2024 - https://breakingdefense.com/2024/01/)

Tento problém je známý i v Číně – viz velmi dlouhý titulek "Pro čínskou umělou inteligenci je stále obtížnější dohnat Spojené státy, ale aplikace umělé inteligence je naší výhodou." v internetovém čínském médiu www.guancha.cn 12. 1. 2023 (www.guancha.cn/economy/2024_01_12_722097.shtml)

V článku je dále uvedeno: „Podle údajů si v oblasti umělé inteligence Čína a Spojené státy udržují chybný náskok a jsou absolutními "hráči číslo jedna" na trati. V očích mnoha lidí, i když mezi Čínou a Spojenými státy existuje jasná propast, pokud jde o technologie a rozsah investic, výhody Číny v oblasti AI spočívají v aplikačních scénářích, velikosti populace a efektu průmyslového klastru…“

Výše uvedené signály mě ubezpečují, že mírové tendence v Asii lze očekávat s takovou jistotou jako otevření barů a bordelů na Měsíci a Marsu v druhém pololetí roku 2024.

Ale buďme optimisty. Hlavně, že nám chutná, máme pravidelnou stolici a inflace nedosahuje 40 %. Jestli se někdo ve velkém zabíjí na Ukrajině, v Palestině nebo v jižní Asii nám může být (zatím) fuk.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif