Rozkol ve vládě kvůli euru? Klaus volá po referendu

politika

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák nařkl premiéra Petra Fialu "ze lži". Přijetí eura je podle něj v programovém prohlášení vlády. A exprezident Václav Klaus vyzývá k celonárodnímu referendu.

Rozkol ve vládě kvůli euru? Klaus volá po referendu
Václav Klaus, exprezident ČR
5. ledna 2024 - 06:05

Ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) překvapilo vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) ohledně debaty o přijetí eura. Ministr upozornil, že vládní prohlášení explicitně avizuje snahu o naplnění takzvaných maastrichtských kritérií pro zavedení společné evropské měny. 

Fiala po středečním jednání vlády řekl, že se kabinet v programovém prohlášení nedomluvil na tom, že by se v současném volebním období zabýval přijetím eura. Česko podle něj v současnosti ani neplní potřebná kritéria.

Ke konkrétním krokům vedoucím ke splnění závazku přijetí eura v novoročním projevu vyzval prezident Petr Pavel. Koalici ale téma rozděluje, proti je zejména ODS.

„Já jsem byl trošku překvapen tím, co řekl pan premiér. Mám pocit, že mluvil o něčem jiném. Říká, že v programovém prohlášení není nic o euru nebo že vláda se dohodla, že o euru nebudeme rozhodovat. Ale ve vládním prohlášení stojí explicitně napsáno, že budeme usilovat o co nejrychlejší naplnění maastrichtských kritérií," řekl ve čtvrtek ministr Dvořák.



Zpráva ministerstva financí a České národní banky konstatovala, že Česko bude zřejmě letos plnit některá z kritérií, dokument ale zároveň doporučoval nedělat v tomto směru žádné kroky. A před přijetím eura varuje opět i bývalý prezident Václav Klaus.

Bývalý prezident Václav Klaus spolu s dalšími zástupci Institutu Václava Klause (IVK) včera vyzvali politiky, aby zanechali veškerých aktivit směrem k urychlenému přijetí eura. K tématu společné měny žádají širokou celospolečenskou debatu a referendum.

Psali jsme:

Přijmout euro podle Klause není aktuální a nutné. Kdo vidí v euru východisko z českých ekonomických problémů, tak se hluboce mýlí, konstatovala někdejší hlava státu. Kritizoval také nynějšího prezidenta Petra Pavla, že téma eura nastolil bez předchozí diskuse ve vládě a Parlamentu.

„Vyzýváme vládu a politickou scénu, aby tak závažné rozhodnutí, jako je opuštění národní měny, nebylo provedeno za zády občanů," prohlásil bývalý prezident Václav Klaus.

(hýbl, foto: screen red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif