RTVS porušuje lidská práva, říká slovenský premiér Fico

politika

Podle premiéra Roberta FIca začíná Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) vykazovat ztráty a přestala být objektivní. Fico také prohlásil, že RTVS porušuje lidská práva a potřebuje nový zákon a nové vedení.

RTVS porušuje lidská práva, říká slovenský premiér Fico
Robert Fico, premiér Slovenska
23. dubna 2024 - 06:05

Ministryně kultury Slovenské republiky Martina Šimkovičová předložila dlouho očekávaný zákon o rozdělení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Přes kritizované změny chce podporovat kvalitní původní slovenskou televizní a rozhlasovou tvorbu.

„Za tímto účelem vláda prosadí právní a ekonomický rámec rozdělení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) na dvě nezávislé veřejnoprávní mediální instituce - Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas," uvádí se v materiálu, který předložil resort kultury do Legislativní rady vlády.

Premiér Robert Fico po kontrolním dni na ministerstvu kultury prohlásil, že RTVS porušuje lidská práva.

„Tato televize začíná vykazovat ztráty, přestala být objektivní. S plnou vážností dnes můžeme říci, že RTVS porušuje lidská práva a potřebuje nový zákon a nové vedení,“ řekl Fico.

Návrh zákona nepřináší formální rozdělení těchto dvou institucí, vytváří však podmínky pro jejich samostatný rozvoj s jejich specifiky, přináší vyšší míru odpolitizování procesů při volbě generálního ředitele instituce a tvorbu rady Slovenské televize a rozhlasu (STVR). Původní záměr byl, že se instituce bude jmenovat STaR.



Návrhem zákona se navrhuje zřídit poradní orgán rady, kterým bude etická komise. Jejím úkolem bude zaujímat stanoviska k dodržování statutu programových pracovníků, dalších tvůrčích pracovníků a spolupracovníků Slovenské televize a rozhlasu a jiných etických principů zaměstnanců Slovenské televize a rozhlasu a externími spolupracovníky Slovenské televize a rozhlasu při výkonu jejich činnosti a navrhovat příslušná opatření s cílem zajistit jejich dodržování.

„Rada Rozhlasu a televize Slovenska se zrušuje a funkční období všech jejích členů zaniká ke dni účinnosti zákona," píše se v materiálu. Také se zavádí, že funkce generálního ředitele Rozhlasu a televize Slovenska zaniká ke dni účinnosti tohoto zákona a nového zástupce navrhne předseda národní rady - aktuálně jím je Peter Žiga (HLAS). Zákon nabude účinnosti dnem vyhlášení, tedy aktuální ředitel Ľuboš Machaj by měl skončit ve chvíli, kdy se zákon zařídí do Sbírky zákonů. Vláda chce změny prosadit ve zkráceném legislativním řízení na aktuální schůzi parlamentu. Nejprve však změny musí schválit vláda.

Psali jsme:

Slovenský premiér Robert Fico věří, že zákon vládou ve středu projde.

„Bude větší prostor pro prezentaci toho, co vláda dělá,“ řekl Fico na tiskovce. Veřejnoprávní televizi opět obvinil ze zaujatosti. Fico také prohlásil, že ve společnosti se vytváří pocit, že generální ředitel veřejnoprávní televize Ľuboš Machaj či moderátoři politických pořadů jsou nepostradatelní, podobně jako tomu bylo v případě Útvaru speciální prokuratury.

(nov, prvnizpravy, screen: smer)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif