S kritikou konsolidačního balíčku si Fiala hlavu nedělá

politika

Miroslav Kalousek a neúspěšná prezidentská kandidátka Danuše Nerudová kritizují rozpočtovou politiku vlády s tím, že konsolidační balíček je nedostačující a státní rozpočet bude hospodařit s obrovskými schodky. Premiér si ale z kritiky hlavu nedělá.

S kritikou konsolidačního balíčku si Fiala hlavu nedělá
Petr Fiala, premiér ČR
15. září 2023 - 07:01

„Někdo kritizuje, že škrtáme moc, někdo, že škrtáme málo, to tak prostě je. My jsme přesvědčeni, že právě hledáme tu správnou rovnováhu mezi tím, co je potřeba udělat pro uzdravení veřejných financí, a tím, co je únosné pro společnost a pro jednotlivé sociální a profesní skupiny,“ řekl premiér Fiala v rozhovoru pro idnes.cz a zároveň dodal, že Kalousek i Nerudová nemají pravdu a že jejich výroky jsou možná jen součástí předvolební kampaně. 

„Oba dva přemýšlejí nad kandidaturou do Evropského parlamentu, a to asi už je součást nějaké volební kampaně, sebeprezentace,“ vysvětlil premiér Fiala, co by mohlo stát za vládní kritikou.

Miroslava Kalouska vysvětlení premiéra Fialy pobavilo. 


„Tak jsem se dočetl na IDnes.cz, paní profesorko Danuše Nerudová, že naše kritika vládní rozpočtové politiky souvisí s tím, že přemýšlíme o kandidatuře do EP a pravdu prý nemáme. Zajímavé je, že Národní rozpočtová rada o žádné kandidatuře nepřemýšlí a říká v podstatě to samé, co my,“ napsal Kalousek na síti X (dříve Twitter). 

„Zase za to může Kalousek a Nerudová. Vaše čestné místo v projevech ve Sněmovně od Andreje Babiše jsem převzala já,“ napsala v nadsázce Nerudová. „Užijte si to,“ zareagoval na příspěvek Nerudové exministr financí Kalousek.

Psali jsme:

Kalousek premiérovi připomněl, že i Národní rozpočtová rada není úplně spokojena s vládní rozpočtovou politikou. Minulý týden například ve svém pravidelném čtvrtletním stanovisku uvedla, že bez zásahu do výdajové strany státního rozpočtu nelze letos očekávat dodržení plánovaného schodku 295 miliard korun. Nelíbí se jí ani návrh státního rozpočtu na příští rok a výhled na další roky a žádá pokračování konsolidace veřejných financí.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?