S Ukrajinou na každém kroku, jak bude třeba, tvrdí Pekarová

politika

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přednesla projev o stavu Evropské unie, s nimiž se plně ztotožnila naše šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a považuje je za klíčové. 

S Ukrajinou na každém kroku, jak bude třeba, tvrdí Pekarová
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)
15. září 2023 - 08:03

Jednou z vět, kterou předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová v projevu Leyenové v Evropském parlamentu ocenila, byla ta, jež vyjádřila podporu Ukrajině. 

„Budeme stát na straně Ukrajiny na každém kroku, tak dlouho, jak to bude potřeba,“ cituje Pekarová Adamová slova šéfky Evropské komise.

V projevu Leyenová přiblížila, že Evropská komise navrhne prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců ze strany EU a dalších 50 miliard eur během čtyř let na investice a reformy. Následně kvitovala slova k rovnému odměňování žen a mužů. 

„Neexistuje jediný argument, proč by za stejnou práci měla být žena placena méně než muž,“ prohlásila Leyenová.

Leyenová v europarlamentu upozornila, že Čína skrze státní dotace uměle udržuje ceny svých elektromobilů na nízké úrovni, což křiví trh. S její větou, že „EU musí bránit neférovým čínským praktikám na trhu“, vyjádřila Pekarová Adamová rovněž souhlas.


„Světové trhy jsou zaplavené levnými elektromobily z Číny,“ prohlásila von der Leyenová. „Jejich ceny jsou uměle drženy nízko díky rozsáhlým státním dotacím,“ dodala. Zároveň oznámila, že Evropská komise zahajuje vyšetřování ohledně čínských elektromobilů a státních dotací, které dostávají čínské automobilky, informovala ČTK. Předsedkyni Poslanecké sněmovny zaujala i slova Leyenové k Zelené dohodě (Green Deal) a k přechodu Evropské unie k obnovitelným zdrojům energií. 

„Unie nyní přitahuje více investic do vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů než USA a Čína dohromady. A také, že se zvýšil počet oceláren, jež přešly na ‚čistou výrobu‘,“ zmínila Leyenová ve svém tradičním poselství o stavu Evropské unie, kdy obhajovala své dosavadní výsledky.

Psali jsme:

Rovněž kladný postoj k rozšíření Evropské unie Pekarová Adamová vítá. Leyenová v tomto kontextu kladla důraz na to, že členy by se měly stát země západního Balkánu, Ukrajina i Moldavsko.

„Tyto věty z projevu Ursuly Von der Leyenové o stavu EU považuji za klíčové, plně se s nimi ztotožňuji a je moc dobře, že zazněly,“ napsala Markéta Pekarová Adamová.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?