Šéf kampeličky z kauzy Fialova milionu je po smrti

politika

Po předsedovi představenstva Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) Robertu Zelenkovi pátrala policie od pátku. O den později byl Zelenka podle vyjádření policie nalezen bez známek života. 

Šéf kampeličky z kauzy Fialova milionu je po smrti
Petr Fiala, premiér ČR
9. června 2024 - 07:22

Zelenka byl formálním šéfem kampeličky, s níž v březnu zahájila Česká národní banka řízení směřující k odejmutí licence, a to kvůli závažným nedostatkům ve fungování záložny. Ve stejnou dobu se o záložnu začala zajímat také hospodářská kriminálka a Vrchní státní zastupitelství v Praze pod vedením Lenky Bradáčové. Kampelička vešla v širší známost v lednu kvůli kauze „zapomenutého milionu“ premiéra Petra Fialy (ODS).

V lednu tohoto roku přišel server Seznam Zprávy s odhalením, že premiér Fiala před veřejností utajil část svých úspor, čítající zhruba milion korun, když ji uložil na účet v záložně. Údajně si neuvědomil, že účet automaticky znamená i vlastnit podíl a peníze tudíž neuvedl v majetkovém přiznání, za což mu hrozila pokuta až 50 tisíc.



Do kampeličky Fiala peníze část úspor umístil údajně proto, aby neměl peníze jen v jedné bance, když odborníci radí spíše diverzifikaci, tedy rozdělit finance do více institucí. Záložnu prý premiérovi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého zná ještě z doby působení na univerzitě.

Finanční instituce, ve které měl v letech 2015 – 2020 premiér podíl, v minulosti vykazovala velké problémy. Finančně analytický úřad jí udělil pokutu 150 tisíc korun za to, že porušuje povinnosti při dohledu na možné praní špinavých peněz.

Zpronevěra za téměř miliardu

Kampelička čelila také dalšímu obřímu skandálu. Ukrajinská tajná služba SBU totiž obvinila skupinu pěti osob ze zpronevěry více než 900 milionů korun určených na nákup munice pro armádu, a stopy vedly vyšetřovatele i do Česka. Část peněz totiž byla následně vybrána z účtu vedeného v Podnikatelské družstevní záložně spojované s vládní ODS.


Krátký komentář ke smrti šéfa kampeličky přidal na svůj facebook advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

„A ve stínu voleb zatím smrt šéfa družstevní záložny, kde uložil peníze na doporučení svého poradce premiér Fiala. Zatím jde v kauze PDZ o první úmrtí, v kauze Dozimetr jich je už je pět… Česká republika 2024. Zelenka hrál ústřední roli ve zmíněné záložně, jejíž sporné operace z posledních let prověřují orgány činné v trestním řízení a ČNB s ní vede řízení o možném odebrání licence. Zelenka je stále veden jako předseda představenstva PDZ. V jedné z nejmenších českých kampeliček mělo svého času peníze hned několik politiků ODS, členem byl pět let i současný premiér Petr Fiala, o svém kontu přitom neinformoval v majetkovém přiznání," okomentoval smrt šéfa družstevní záložny advokát Michal Hašek (PRO).

(nov, prvnizpravy.cz, repro: ovm)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?