Seniorům vzít právo volit. Král by ho dal raději puberťákům

politika

Aktivista Jaroslav Král by "zrušil důchodce" a naopak by podle něj mělo dojít ke snížení věku pro účast ve volbách z dnešních 18 na 16 let. Především pak, když tyto změny schvaluje prezident Petr Pavel.

Seniorům vzít právo volit. Král by ho dal raději puberťákům
Ilustračí foto
8. ledna 2024 - 07:35

Mladou generaci je podle Krále potřeba do politického dění aktivně zapojit a dát jí najevo, že se s ní v tomto ohledu počítá.

„Mladým lidem se tím vytvoří a upevní demokratický návyk, z něhož budou těžit i do budoucna. Podpoří se tím nejen občanská angažovanost, ale také vzdělanost,“ zveřejnil Král na Seznam Médium s tím, že volební právo by mělo být už od 16 let.

Svůj postoj opírá i o slova prezidenta Pavla, podle kterého jsou mladí lidé na taková závažná rozhodnutí dostatečně zodpovědní a osobnostně vyzrálí.

„Nejmladší generace má podle EU díky technologiím i vynikající přístup k informacím. S tím souhlasí i současný český prezident Petr Pavel. Podle jeho názoru mladí lidé neznamenají svou přítomností u volebních uren žádné bezpečnostní riziko pro stát,“ napsal dále aktivista.

Podle něj se jedná o generaci, která vyrostla v digitální době, se kterou je přirozeně srostlá. Vlastní je jí proto kritické myšlení a na rozdíl od svých rodičů nebo prarodičů nemívá sklony věřit hoaxům a dezinformacím.


Hlavní argument podporující tento krok zní, že dnes tato věková kategorie tvoří plnou třetinu populace, ale nemá možnost volit své politické zástupce.

Volební právo ztotožnil s možností, že v 15 letech mohou mít mladí pohlavní styk.

„Berou tak na sebe mimo jiné i zodpovědnost za případné zplození nového života, což je skutečnost jistě závažná," napsal dále blogger Král, který prý vítá i argument současného prezidenta Petra Pavla, že "starší generace již na politické dění rezignovala a o jakékoli změny se přičinit nechce".

Král si dále myslí, že výrazná část seniorů už není duševně stoprocentně v kondici na to, aby měli mít právo rozhodovat o směřování země. Dokonce tvrdí, že důchodci výměnou za svůj prospěch volí tak, že v důsledku kazí život mladým.

„Na absurditě této situaci přidává, že často tato věková skupina rozhoduje o věcech, které se jich již vůbec nebudou týkat a kterým ani nerozumí, protože doba letí dopředu raketovým tempem," napsal před časem aktivista Jaroslav Král.

Psali jsme:

Jeho názor se nesetkal u široké veřejnosti s nadšením, naopak za něj sklidil ostrou kritiku. Nutno však poznamenat, že podobně "nebezpečné" úvahy a myšlenky občas zaznívají od mladých politiků, povětšinou z řad Pirátů.

(nov, foto: foto: screen: tvBeskyd)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif