Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini přesvědčivě zvítězil

politika

Slovensko má nového prezidenta. Vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách budí na české politické scéně velké emoce. Zatímco někteří vítězovi voleb pogratulovali, jiní si neodpustili kritiku.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini přesvědčivě zvítězil
Peter Pellegrini
7. dubna 2024 - 10:05

„Petera Pellegriniho jsem několikrát veřejně podpořil, a proto mně dělá velkou radost jeho vítězství. Sledoval jsem volby až do půlnoci a jsem velmi rád, že dopadly tak, jak dopadly," okmentoval krátce výsledky voleb bývalý prezident České republiky Miloš Zeman.

„Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Petera Pellegriniho prezidentem! Slováci si vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany,“ zareagoval na výsledek voleb expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého se nyní zlepší vztahy mezi Slovenskem a Českou republikou.

„Věřím, že se Peter zasadí i o zlepšení vztahů mezi ČR a Slovenskem,“ uvedl Babiš.

Na vítězství Petra Pellegriniho zareagoval krátce na sociální síti Facebook i advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

„Ráno moudřejší večera, blahopřání Slovákům i Slovensku. Tak to těm našim okopávačům kotníků Petra Pellegriniho a Roberta Fica nevyšlo, už se těším na první prezidentskou návštěvu Pellegrinio v ČR," napsal Hašek.



„Upřímně a s radostí gratuluji Peterovi Pellegrinimu ke zvolení prezidentem Slovenské republiky. Slováci se nenechali ovlivnit mainstreamovou propagandou a rozhodli ve prospěch své země. Pevně doufám, že to dokážeme i u nás," zveřejnil na svém facebookovém profilu šéf strany PRO Jindřich Rajchl.

V Česku ale také zazněla kritika, například od europoslance Jiřího Pospíšila či senátorky ODS Němcové, která se (již tradičně) nedokáže smířit s výsledky svobodných a demokratických voleb.

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) prý volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU a následuje tak cestu Maďarska.

„Je mi moc líto všech těch Slováků, kteří chtěli jít jinou cestou… cestou demokracie a svobody,“ uvedl na síti X Pospíšil.

Podobně "hystericky" se vyjádřila i senátorka Miroslava Němcová (ODS).

„Nevěřím, že se Pellegrini dokáže oddělit od politiky Fica, jehož tento výsledek posílil. Přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu, veřejnoprávní média… budeme se divit. A Rusko bude intenzivněji pokračovat v destabilizaci části zemí EU, i u nás,“ popsala své pocity Němcová (ODS).

Psali jsme:

Podívejme se, co podstatného rezonovalo v průběhu volební kampaně. V televizních debatách se oba finalisté prezidentské volby přeli především v zahraniční politice, rozcházeli se i v otázce pomoci Ukrajině. Rozdílné postoje vedly i k přerušení konzultací české a slovenské vlády. Zatímco Pellegrini označil přerušení mezivládních jednání za zbytečné, Korčok se vyjádřil, že pro kroky Fialovy vlády má pochopení. A Slováci teď dali jasně najevo, k čemu se přiklání.

Pellegrini a jeho kolegové během kampaně označili Korčoka za možného prezidenta konfliktu a války, který by mohl vyslat vojáky bojovat na Ukrajinu, která se brání ruské ozbrojené invazi a obviňovali jej, že se bude snažit ihned po inauguraci vládu svrhnout, což si podle něj Slováci nepřejí.

Výsledek mohli ovlivnit voliči, kteří v prvním kole dali hlas politikovi Štefanu Harabinovi. Ten skončil třetí. Na Velký pátek však uvedl, že se Peter Pellegrini přihlásil k jeho programu, který požaduje, aby Slovensko nebylo zataženo do války na Ukrajině.

Po sečtení 100 % okrsků získal vítězný Pellegrini ve druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů, poraženému Ivanu Korčokovi dalo hlas 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif