STAN viditelně rozkládá vládní pětikoalici, glosuje Hašek

politika

Rozpory a kritiku vyvolal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který bez předchozí komunikace v koalici jmenoval svého zmocněnce ekonoma Petra Zahradníka pro přijetí eura.

STAN viditelně rozkládá vládní pětikoalici, glosuje Hašek
Michal Hašek (PRO)
6. února 2024 - 07:03

Šéf vládního kabinetu Petr Fiala (ODS) svolal v reakci na jmenování ministerského zmocněnce ekonoma Petra Zahradníka pro euro dohodovací a smírčí jednání vládní koalice. Tématem bude i debata o kompetencích a potřebě udržet společnou koaliční pozici v důležitých tématech, uvedla Česká televize

Řízení a hledání racionálního postupu na úrovni celé vlády podporuje také KDU-ČSL a další zástupci vlády, uvedl předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Také dodala, že o jmenování zmocněnce Dvořák s nikým nekomunikoval.



Rozpory a kritiku vyvolal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který bez předchozí komunikace v koalici jmenoval svého zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Ministři se shodli na tom, že formálně je ekonom Petr Zahradník poradcem ministra Dvořáka. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sdělil, že každý člen vlády má právo poradce mít, logické by ale bylo, aby to bylo pro oblasti spadající do jeho portfolia. Nazývat poradce zmocněncem je pak komické, doplnil Stanjura.

Fiala svolal na základě žádosti jedné z vládních stran koaliční dohodovací řízení, sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Podle Ješátkové bude předmětem dohodovacího řízení i debata o kompetencích a nutnosti udržet společnou koaliční pozici v klíčových politických tématech.

Psali jsme:

„STAN viditelně i neviditelně rozkládá vládní Pětikoalici rychlostí, na kterou nemají ani blogy Jiřího Paroubka či videa Andreje Babiše. A ministr Dvořák tomu dává korunu - nejdříve se prohlásil eurohujerem, potom si zaměstnal na Úřadu vlády dceru (to je asi stranická hra, při MŠMT to zvládl ředitel CERMATu Krejčí brigádou se synem) a teď dokonce bez projednání v koalici i vládě ministerská nula vybrala a jmenovala “pana Euro”. Divím se ekonomu Zahradníkovi, že takové angažmá založené na trucu přijal," okomnetoval jemnování "zmocněnce" pro zaveení eura advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif