Štefec: Česko zcela ve vleku svých politických a ekonomických „poručníků“

politika

Na serveru Seznam Zprávy jsem narazil na článek s názvem „Problém českých zbrojařů v Indonésii. Stopka pro nákup stíhaček od šejků“ upozorňuje na facebooku Jaroslav Štefec a pokračuje.

Štefec: Česko zcela ve vleku svých politických a ekonomických „poručníků“
Jaroslav Štefec
14. ledna 2024 - 02:20

Autorem je nějaký Ondřej Koutník. Podle všech indicií tuctový pisálek, komentující vše „od Šumavy k Tatrám“, jehož články obvykle plytce kloužou po povrchu, aniž by se dotýkaly podstaty popisovaného problému.

Za normálních okolností bych jeho vládně konformnímu textíku nevěnoval pozornost. Jako bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování, dlouhodobě sledující dění v rudimentech českého zbrojního průmyslu, znám problémy českých zbrojařů až moc dobře. Včetně faktu, že jejich největším problémem je velmi často české ministerstvo obrany. Jenže tento konkrétní „problém českých zbrojařů“, o kterém píše, má podstatně hlubší kořeny, jejich dopady pociťujeme všichni, aniž si to většina lidí zatím uvědomuje. A bude ještě hůře.


O co jde. Indonéské ministerstvo obrany na začátku roku stoplo nákup dvanácti starších francouzských stíhaček Mirage 2000-5 od katarských vzdušných sil za téměř 18 miliard korun. Nákup zprostředkovávala agentura Excalibur International české zbrojařské skupiny Czechoslovak Group (CSG). Ta si během několika posledních let dokázala vybudovat v Indonésii solidní kontakty a podařilo se jí zde udělat několik velmi úspěšných obchodů. Zdá se ale, že v tomto případě, ačkoliv zdánlivě jde o "pouhé odložení“, z obchodu zřejmě sejde.

Indonéská vláda vysvětluje svůj postoj nedostatkem peněz (na rozdíl od české vlády, která se rozhodla nakoupit stíhačky F-35, i kdyby v Česku na chleba nebylo) a žádná ze zúčastněných stran se ke skutečným důvodům přerušení kontraktu nechce vyjadřovat.

Pominu teď fantastický oslí můstek, díky němuž výše uvedený pisálek v článečku umně „přeručkoval“ k náznakům jakéhosi „temného spojení“ majitelů CSG s bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho kancléřem Vratislavem Mlynářem, aniž by dokázal pochopil, v čem tkví skutečná podstata jím popisovaných "problémů". Nepochopil, že stejně jako na mnoho českých firem už tvrdě dopadají vysoké ceny energií a nedostatek surovin, i tak silná společnost, jako je CSG, poprvé výrazně pocítila následky vazalské zahraniční politiky Fialovy vlády, snažící se maximálně vyjít vstříc požadavkům vlád USA a Velké Británie bez sebemenšího ohledu na zájmy obyvatel ČR.

České firmy proto budou stále častěji narážet na problémy, způsobené českými postoji k válce mezi Izraelem a hnutím Hamás v Gaze (Indonésie je muslimská země) a až absurdní a nesoudnou českou podporu války na Ukrajině. A nelze očekávat, že by se situace v nejbližší době zlepšila. Česká republika začíná být považována za neseriózního partnera, který je zcela ve vleku svých politických a ekonomických „poručníků“.

Rusko a Indonésie mají velmi dobré vztahy. Indonésie se zúčastnila summitu BRICS v roce 2023 a chystá se do této organizace vstoupit. Je proto téměř jisté, že pokračování současné zahraniční (ne)politiky vlády Petra „signalisty“ Fialy způsobí navíc k dosavadním škodám i obrovský propad obchodu s islámskými zeměmi a mnoha dalšími státy tzv. Jihu. Opět budeme opouštět těžce vybojované zahraniční trhy a nemožnost jejich náhrady bude pro ten ubohoučký zbytek skutečně české ekonomiky a průmyslu fatální.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif