Štefec: Proč Ukrajina i přes drtivou podporu Západu válku prohrává?

politika

Proč Ukrajina i přes přímo „drtivou“ podporu Západu ve formě nepřetržitého proudu stále ničivějších zbraní, munice, výcviku a finančních půjček prohrává válku s Ruskem?

Štefec: Proč Ukrajina i přes drtivou podporu Západu válku prohrává?
Jaroslav Štefec
10. srpna 2023 - 02:20

Nejspíše proto, že schopnost vítězit ve válkách nespočívá ani tak ve vysoce sofistikovaných vojenských technologiích, v mediálně oslavovaných supermoderních zbraních, nebo v produkci filmových trháků, v nichž „náš“ hrdina vždy slavně zvítězí nad padouchy a vetřelci. Podstatou schopnosti vítězit je kromě kvalitního vedení státu i silná a motivovaná armáda, ideová jednota většiny obyvatelstva, výkonná ekonomika, efektivní logistika a silná průmyslová základna. A také schopnost rychle se učit a nové poznatky využívat v podmínkách moderní války, počínaje taktickou úrovní řízení jednotek a konče strategií politického vedení státu, komentuje  na facebooku Jaroslav Štefec.

Ačkoliv to může vypadat jako protimluv, neustálá podpora Západu válčící Ukrajině ji ve skutečnosti nepomáhá, ale naopak systematicky likviduje. Lidsky, pokračující emigrací a ztrátami podstatné části minimálně dvou generací ekonomicky aktivních mužů na válečných polích, i ekonomicky, finančně nekrytými prodeji obrovských objemů zbraní a munice a masivními půjčkami, zadlužujícími zbylou populaci na dlouhá desetiletí. A také ekologicky. Pokračující boje vedou k ničení obrovských území polí a původních porostů a k zamořování půdy těžkými kovy a dalšími vysoce toxickými látkami, uvolňujícími se při explozích munice, případně celých skladů, v nichž je uložena. O střelách, obsahujících ochuzený uran, raději ani nemluvě. Ekologické rozhodně nejsou ani požáry zničené bojové techniky a emise ze stovek tisíců litrů nafty a benzínu, spalovaných při provozu té funkční. Navíc my, obyvatelé Západu, začínáme být rusko-ukrajinským konfliktem už unaveni. Zvláště když se naše „pomoc“ negativně promítá do kvality našich životů, aniž by ukrajinská armáda díky ní dosahovala významnějších úspěchů.


Naproti tomu Rusko, válčící v podstatě bez jakékoliv hmatatelné vojenské a ekonomické pomoci „zvenčí“ s obrovskou ekonomickou a vojenskou silou celé NATO, realizovanou prostřednictvím tisíců a tisíců na bojištích umírajících Ukrajinců, to Rusko, které mělo už dávno ekonomicky zkolabovat pod tíží stovek sankcí různého druhu, se podle tabulek Světové banky a MMF dokázalo vyšvihnout na páté místo ve světě a první místo v Evropě ve výši HDP. Vyrábí a modernizuje měsíčně více tanků, než aktuálně zbývá celé ukrajinské armádě, a přes veškeré prognózy mnoha západních „expertů“, založené zpravidla na „zaručených“ informacích ukrajinských zpravodajských služeb, mu viditelně nechybí ani moderní zbraně, ani drony, ani munice, ani rakety, ani střely s plochou dráhou letu. A ani lidé.

Samozřejmě že ho stejně jako Ukrajinu trápí sociální, ekonomické i ekologické dopady války. I jeho občané se ji snaží vyhnout útěky do zahraničí, mnoho jich také umírá na bojištích. Ale ekonomická a vojenská výkonnost Ruska s délkou války neustále roste, stejně jako jeho popularita a podpora ve světě. Sny Západu o ekonomické likvidaci a politické izolaci ruského vedení se definitivně rozplynuly. Stále větším počtem zemí Afriky, Asie a jižní Ameriky je Rusko vnímáno jako vůdčí země v boji proti západní hegemonii a novým formám kolonialismu, zatímco role NATO jsou (nejen) v těchto oblastech naší planety vnímány stále negativněji. Zneužívání klíčového postavení dolaru k sankcím ze strany USA navíc vede k posilování „konkurenční“ BRICS a nutí mnoho důležitých aktérů, včetně Číny a Indie, hledat cesty ke změně globálního ekonomického systému.



Co na to náš „kolektivní Západ“? Nulová reakce. Defétismus, pokračující „zelené šílenství“, podpora sebevražedného multikulturalismu a bezbřehých lidských práv, individualismus a duševní i fyzická lenost lidí bez idejí a vize budoucnosti, manažersky impotentní polická vedení, jalové školství, neschopné produkovat kvalifikované odborníky, zastarávající, neefektivní a úzce specializovaná průmyslová základna, armády, honosící se třicet a více let „moderní“ bojovou technikou, generální štáby, ukolébané zdánlivou převahou v informačních technologiích, která během jediného roku roztála jako sníh na slunci… To jsou hlavní důvody faktické porážky NATO a celého Západu v zástupné válce, vedené proti Ruské federaci prostřednictvím obyvatel Ukrajiny.


Celé to připomíná biologii motýla. Když mu pomůžete z kukly, zemře, protože nedokáže "napumpovat" a rozvinout křídla. Když ho však necháte bojovat s jeho dočasným vězením, vyprostí se, křídla mu zesílí a po chvíli odletí na sluncem zalité louky. Tenhle příměr by měli mít na paměti i dámy a pánové, hrající si na politickou reprezentaci ČR a nadšeně hýkající o vítězství Ukrajiny za naše peníze a s našimi zbraněmi. Aktuální vývoj zatím dává za pravdu daleko spíše biologům než politologům. Ostatně jako v prakticky každém střetu arogantní a nabubřelé ideologie, a biologické či fyzikální reality.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif