Středula je přítěží pro další protesty, míní Vondráček

politika

Předseda Svobodných Libor Vondráček a předák Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo diskutovali v televizní debatě o stávce odborářů a také se přeli o to, jakou pozici a přnos má v současné době odobrový boss ČMKOS Josef Středula.

Středula je přítěží pro další protesty, míní Vondráček
Libor Vondráček a Roman Ďurčo
1. prosince 2023 - 06:05

Jak prohlásil předseda Svobodných Libor Vondráček, podle jeho názoru se šéf  Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) točí okolo některých témat jako gramofonová deska. Vondráček to řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima News.

„Pořád dokola mluví o minimální mzdě, ale často využívá i slabých vlád ke zvýšení platů ve veřejném sektoru. Platy ve veřejné sféře tak vzrostly významně nad úroveň platů v soukromé sféře, a to je náš dlouhodobý problém. My všichni to musíme zaplatit a vláda i kvůli tomu zvyšuje daně,“ řekl v debatě Vondráček s tím, že Josef Středula je nyní pro jakékoliv další protesty jen přítěží.

Vondráček to řekl v souvislosti s debatou v pořadu 360° na CNN Prima News, v níž se střetl Josef Středula (ČMKOS) s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). 

„Mluvilo se o tom, že v protestech vystoupil bloger Vidlák. Při debatě včerejší ve vaší televizi pan Středula skákal ministru Kupkovi neustále do řeči, takže vidláka připomínal spíše on. Přitom mu stačilo slušně shrnout fakta a čísla, aby ministr Kupka musel debatu prohrát,“ opřel se Vondráček do šéfa ČMKOS.



Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo se však šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly zastával. 

„Za léta své práce si rozhodně zaslouží respekt. Je za ním vidět množství výsledků. Rozhodně nepovažuji za jeho špatnou vizitku to, že na akci vystoupil nějaký bloger,“ řekl Ďurčo s tím, že si rozhodně nemyslí, že je dohráno.

„Nešlo jen o demonstrace v ulicích, ale přidali se k nám odboráři v mnoha podnicích, v některých se dokonce přidali také manažeři. Myslím si, že varovný prst jsme na české poměry zvedli velmi radikálně. Pokud vláda nepřistoupí k jednání s odbory tak, jak má, tak se může dočkat skutečně velkých protestů. Rozhodně nemáme vystříleny všechny patrony. Teď je ale míček na straně vlády,“ pokračoval Roman Ďurčo ve vysílání CNN Prima News.


 
Protestní shromáždění zhodnotil jako úspěšné. „Podpora přišla nejen od veřejnosti, ale i od zaměstnanců jednotlivých podniků včetně Škody Auto. Věřím, že vláda si z toho zdviženého prstu něco vezme a začne s námi vést plodnou diskusi,“ řekl dále Ďurčo.

Předseda Svobodných Libor Vondráček na jednu stranu uvítal, že se lidé rozhodli vyjít do ulic, ale zároveň zkritizoval celkové vyznění akce.

Psali jsme:

„Stávce scházel jednoticí prvek. Reakce přišla až před třetím čtením státního rozpočtu, a ne v reakci na zvyšování daní, což zabránilo možnosti, aby se všichni postavili proti zvyšování daní. Přesto je správné alespoň tímto způsobem zvednout výstražný prst a ozvat se,“ řekl Vondráček a jedním dechem dodal, že za selhání odborů považuje skutečnost, že se nepodařilo zabránit zmíněné navyšování daní.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif