Televizní demokratura z Kavek. Hašek si posvítil na ČT

politika

Advokát Michal Hašek (PRO) zkritizoval postup České televize, která podle něj svými postupy manipuluje veřejným míněním a svými předvolebními debatami nastavuje nerovné podmínky pro férovou diskusi. 

Televizní demokratura z Kavek. Hašek si posvítil na ČT
Michal Hašek (PRO)
22. května 2024 - 06:05

„1) ČT píše, že výzkum a Pravidla spolu vlastně nesouvisí (výzkum probíhal nezávisle na vydání Pravidel). Já dodávám, že zhruba stejně spolu nesouvisí jejich výzkum a realita.

2) ČT si sama udělala čáru na 8 účastnicích a zbytek má smůlu. Prý mj. z časových důvodů. Takže raději 1-8 potenciálních žvanilů a uspávačů hadu místo jasných, stručných odpovědí (konec konců poslanec EP má umět shrnout podstatu věci do minuty) všech, kteří mají potenciál (kritérium zvolené ČT) na úspěch ve volbách do EP.

3) ČT měla šanci ukázat, že chce skutečnou demokratickou diskusi všech subjektů s volebním potenciálem nad 5%. Namísto toho ČT kličkuje a začíná odkazovat na jine výzkumy či průzkumy, i když takové kritérium pro stanovení účastníku debat její vlastni Pravidla neobsahuji.

4) ČT úplně vymlčela kritiku závěrečné “Superdebaty”, do které nezve kandidující subjekty do EP podle vlastního výzkumu volebního potenciálu, ale pouze strany zastoupené v PSP na základě výsledků voleb do PSP v roce 2021. ČT cudně mlčí o tom, ze jí samotnou zmiňované jiné výzkumy a průzkumy ukazují významný propad voličské podpory v čase (zejména např. u KDU-ČSL či TOP 09), vznikly nové politické subjekty, které začínají sbírat voličskou podporu.



Suma sumárum. Kavčí hory logicky nepodporují žádnou eventuální změnu politické mapy v ČR. Vyhovuje jim stávající sněmovní struktura, nota bene když mají slíbené od vládní koalice zvýšení koncesionářského poplatku (ministrem, který zvyšovaní předtím popíral), ANO a SPD zvou jako nutné opoziční zlo. U Stačilo! a Přísahy/Motoristů se stačí podívat na stejnou ČT zveřejněné aktuální volební preference, nikoliv potenciál a rozsvítit by se mělo už snad úplně každému (Přísaha 3,5 a KSČM 2,5).

Psali jsme:

“Naše, Vaše” ČT se odkopala jako selka, bude dobré si to zapamatovat a po příštích sněmovních volbách zrealizovat léta diskutovanou změnu a la BBC - tedy sloučeni ČT a ČRo do jednoho veřejnoprávního subjektu, který nahradí současné zabetonované a “zprivatizované” Kavky. Začít můžeme už nyní, hlasem PRO ve volbách do EP. Kdo má čest, volí ŠEST," uzavřel své hodnocení postupu a především manipulativních praktik České televize Michal Hašek.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?