Válek si to pěkně zavařil! Lékaři se připravují na stávku

politika

Výpovědi z přesčasů podalo podle České lékařské komory asi 6 100 lékařů. Podle nich nemocnice neříkají pravdu a s ministrem zdravotnictví Válkem zatím dohoda žádná. Protest ve velkém ovlivní chod nemocnic.

Válek si to pěkně zavařil! Lékaři se připravují na stávku
Vlastimil Válek (TOP 09)
21. listopadu 2023 - 06:55

Lékaři se zatím stále nedohodli s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) na změnách v novele zákoníku práce. Výpovědí lékařů přibývá a nemocnice a především pacienty čekají krušné chvíle.

„Nemocnice nepopisují pravdivé stavy. Přibývá výpovědí," prohlásila na tiskové konferenci mluvčí Sekce mladých lékařů Monika Hilšerová. Výpovědi z přesčasů podalo podle České lékařské komory asi 6 100 lékařů.

Hilšerová také uvedla, kde budou při jejich protestu v nemocnicích největší problémy.

„ARO bude omezeno v Jihlavě, Pardubicích, Hradci Králové, ve Znojmě, v Břeclavi, v Motole, v Kladně, v Prostějově, ve Svitavách, v Ostravě. Chtěla bych podoktnout, že tím, že bude omezeno ARO, tak obory, které operují, budou omezeny také," sdělila Hilšerová s tím, že všechny chirurgie, urologie, ortopedie a všechny operace budou omezené. Většina nemocnic už operace přesunula na jiné termíny.

Velké omezení čeká také pediatrie. Tam budou problémy především v Praze.

„Je to proto, že tam byly problémy už před touto naší iniciativou. My jsme na to dlouhodobě upozorňovali, že v pediatrii je problém. Nebylo to nějak více řešeno," prohlásila Hilšerová. "Bude omezena v Jihlavě, tam je to sto procent lékařů, v Hradci Králové, taky sto procent lékařů, V Motole dětská chirurgie taky sto procent lékařů, Bulovka pediatrie taky sto procent lékařů, Svitavy, sto procent lékařů," vysvětlila mluvčí Sekce mladých lékařů Hilšerová.



Dále se k protestu lékařů připojí i fakultní nemocnice v Pardubicích a v Brně, Thomayerova nemocnice a fakultní nemocnice v Ostravě, Mostu a Olomouci.

Z interny bude stávkovat sto procent lékařů v jihlavské nemocnici, v Ivančících, na Bulovce a v Brně. Připojí se i Hradec Králové, Znojmo, Opava, Kladno a Ostrava.

Z chirurgie a ortopedie se připojí lékaři z Jihlavy, Hradce, Pardubic, Znojma, Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Uherského Hradiště, pražského Motola, Opavy, Kladna, Ivančic, Příbrami, Brna, pražské Krče, Svitav a Ostravy.

Psali jsme:

Mezi gynekology a porodníky stávkovat hodlají nemocnice v Jihlavě, Uherském Hradišti, v Motole, v Příbrami, Olomouci, Svitavách, Mostu a Všeobecná nemocnice Královské Vinohrady i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: repro: ovm)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif