Válka na Ukrajině očima generála a bývalého šéfa zpravodajců

politika

Westernizace celého světa je podle vyjádření generála a bývalého šéfa Vojenského zpravodajství a někdejšího velvyslance v Afgánistánu Petra Pelze u konce. A také se zamyslel nad možným vývojem válečného konfliktu na Ukrajině.

Válka na Ukrajině očima generála a bývalého šéfa zpravodajců
Petr Pelz
9. května 2023 - 11:03

Generál Pelz se v rozhovoru pro Rádio Universum věnoval vývoji válečného konfliktu na Ukrajině. Jedno je podle něj jisté, cílem vyvolání konfliktu bylo oslabit Rusko, ale došlo naopak k jeho posílení a zničení nárazníkové Ukrajiny. A westernizace celého světa je podle jeho slov u konce. Petr Pelz úvodem přemítal nad tím, jak válka na Ukrajině dopadne. 

„Nevím. Ale budu opakovat už poněkolikáté: Proboha, co nejdřív! Jak říkám: Cílem té skupiny ve Spojených státech, která usilovala o to, aby tato situace nastala, tak bylo Rusko oslabit a rozdělit... a to se nepovedlo," řekl Pelz s tím, že jestli si někdo myslí, že si vymýšlí nebo s ním nesouhlasí, tak ať si najde různé studie RAND.

„My jsme v rozporu s pocitem pana prezidenta Rusko posílili. A to znamená, že musíme brát vážně to, co Rusko teď chce. Já vím, že se těžko říká: Rusko vniklo na východní Ukrajinu a obsadilo ji, tak spravedlnost musí být dokonána tak, že je vyženeme. Ale vždyť to je ale přece jinak. Protože ruskojazyčné obyvatelstvo na východní Ukrajině vlastně bylo v nebezpečí nějakého opravdu ubližování této menšině. Tam to beze sporu bylo. A Rusko se rozhodlo nějakým způsobem to obyvatelstvo ochránit.

Nedovedu si představit, že by teď Rus řekl "tak si je zase vezměte". To si nedovedu představit. Podívejme se na to realisticky,“ dodal bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Pelz.


Roli podle něj sehraje to, co "skupinový Biden“ provede a kde určí tzv. "red lines" pro řídící skupinu ve Washingtonu. „A do toho ubohá Evropa, která vůbec už nemá dnes žádné slovo. To uvidíme,“ pokračoval Pelz.

Připustil, že jej zarazilo, když se dozvěděl, že naše vláda usiluje o změnu mobilizačního zákona, o jeho rozšíření. „Hrklo ve mně, ale beru to. Beru to jako pochopitelný preventivní krok,“ uvedl generál Pelz.

V kontextu toho však zdůraznil, že by chtěl rozlišit dvě věci. „Jedna věc je být na takovou věc nějak aspoň částečně připraven, a druhá věc je nechat se zatáhnout. Možná budeme schopni mobilizovat, ale budeme mobilizovat lidi, kteří nejsou vůbec vycvičeni, a Rusy budou moci tlouct leda kabelkami,“ dodal.

Média prý jen přispívají k iluzi, že NATO je schopné vyhnat Rusy z Ukrajiny. „Prostě my ho nevyženeme. To je pořád to, jak média přispívají k tomu problému, že my jako věříme, že NATO má na to Rusy zahnat. Jenže reálně nemá dost vojáků ani munice,“ konstatoval bývalý šéf Vojenského zpravodajství, podle kterého jsou Luhanská a Doněcká republika, Krym už definitivně ruské, i když v původním ruském plánu bylo, aby Ukrajina zůstala s výjimkou Krymu celá, protože to zaručovalo nárazníkový stát pro Rusko. Nemluvě o tom, že došlo ke sblížení Ruska a Číny mnohem většímu než kdy dřív.

Také jsme psali:

Vzhledem k tomu, že Pelz vůbec neví, jak to skončí, si nyní netroufá odhadovat, jak bude vypadat geopolitická situace. Bezesporu podle jeho slov končí „westernizace celého světa“. „A z toho máme strach. Oprávněně, chápu to, ale musíme počítat s tím, že to dřív nebo později nastane. A spíš jsme se měli snažit to nějakým způsobem omezit, využít, změnit taktiku. Jak k tomuto problému přistoupit, a ne se snažit to přemoci vojensky, když na to vojensky, s výjimkou atomových zbraní, vlastně nemáme,“ dodal Petr Pelz.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: red.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif