Vidlák: Caesar právě překračuje Rubikon. Kostky jsou vrženy

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vidlák: Caesar právě překračuje Rubikon. Kostky jsou vrženy
Vidlákův pondělní otvírák
19. února 2024 - 05:05

INZVAZE SELSKÉHO ROZUMU A PRAŽSKÁ KAVÁRNA V OBLEŽENÍ. Není každý den posvícení, jak se říká, a ani tento den není výjimkou. Pražská metropole zažívá „invazi selského rozumu“ a ministr (pre)Vítek Rakušan a jeho pobočník premiér Petr Fiala se nestačí divit, co se v hlavním městě právě odehrává. A redakce Prvních zpráv vám bude přinášet v průběhu dne aktuální zprávy o tom, co se v naší metropoli právě odehrává. Ale protože tento rozhovor vznikl v předvečer tohoto pondělního dne, vrátíme se v čase o den dříve a rekapitulujeme si, co se vlastně před samotnou akcí událo. Čeští zemědělci dnes dobývají hlavní město, avšak premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) to vidí jinak. Podle Výborného se prý jedná o „politické ambice některých kruhů napojených na dezinformační scénu“ a Fiala dokonce prohlásil, že je tato pondělní akce českých zemědělců pod taktovkou "proruských a protivládních sil". 

Jak vnímáte vyjádření Marka Výborného a premiéra Fialy?

Řekl bych, že jim teče do bot a hodně to tam čvachtá a tak sáhli k osvědčenému receptu: Když nevíš kudy kam, vraž tam rusáka  s narativem. Škoda, že nám náš premiér i ministr teologie zůstali dlužni další podrobnosti. Když už sáhli k nálepkování, mohli nám číci, které politické ambice, kterých kruhů, co je to ta dezinformační scéna, která autorita ji tak označila, jaké k tomu měla oprávnění, kdo určil, jak vypadají proruské a protivládní síly, podle čeho se to pozná, v jakém zákoně je to zaznamenané, jaká vyhláška tuto problematiku pokrývá, apod, apod.

A tak zbyly jen stokrát omleté kecy o napojení na Rusko, které nedokázal prokázat ani generálplukovník Koudelka. Ale už to nějak ztratilo na účinnosti. Stokrát opakovaný narativ už není narativem.

Zaujalo mě i Fialovo hodnocení našich zemědělců, tedy jejich rozdělení na „ty hodné a ty zlé“. Jak k tomu náš pan premiér dospěl?

Úplně jednoduše. Jedni zemědělci se v pondělí zmůžou na skutečný protest jak má být. Protest, který nepůjde vymlčet a který bude mít značný celospolečenský dopad. Takového protestu se vláda bojí a tak je to velmi zlý protest. Agrární papaláši pak udělají druhý protest. Bude to, dle jejich vlastních slov, protest symbolický, čili bude úplně na h.vno. Takový protest nikoho nezvedne ze židle, nespustí žádnou celospolečenskou diskusi a vládní teplá křesílka nijak neohrozí. To je takzvaný hodný protest, po kterém se grýndýlová opatření hladce dokončí a Fiala dostane od Leyenové cukříček.



Renomovaný český politolog, bývalý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů a někdejší velvyslanec Petr Drulák nedávno prohlásil, že se protesty v celé Evropě organizují zdola a mimo profesní organizace. Mimo všechno, co se v posledních třiceti letech vybudovalo. Protože všechny tyto organizace byly podle něj prostě zkorumpovány a nejsou už součástí občanské společnosti, ale mocenského aparátu. Jak hodnotíte slova Petra Druláka ohledně toho, že protesty vznikají zdola?
 
Jednoznačně potvrzuji jeho slova. Stále více lidí zjišťuje, že struktury občanské společnosti, které se tu třicet let budovaly, jim byly ukradeny a použity nikoliv ve prospěch národa, ale ve prospěch některých mocenských skupin. Je ale vidět, že národ se nechce rozpustit ve šťastné evropské rodině a nechce si nechat  vzít svoji svébytnost. A tak pracuje na své záchraně od začátku a odspoda.

Bude to samozřejmě ještě trvat, ale za poslední dva roky se přes všechny problémy udělalo fakt hodně práce.

Souhlasíte s tím, že jsou ony zmíněné profesní organizace zkorumpovány a jsou součástí mocenského aparátu, jak tvrdí Drulák?

V celé Evropě je situace odlišná. Protesty skutečně vznikly „zdola“ a nebyly „posvěceny tamní politickou elitou“. Kupříkladu v Polsku začali protestující vysypávat kamiony s ukrajinskou pšenicí, ve Francii to dělají už delší dobu s jakýmikoliv cizími potravinami, v Německu zablokovali i frankfurtské letiště. V Bruselu a Štrasburku dokonce nechali europoslance procházet „uličkami hanby“. A pak se najednou „rétorika“ vládních představitelů začala obracet a začalo se skutečně jednat. Jen u nás by si to premiér a jeho pětikoaliční partička představovali jinak…

Psali jsme:

Viděli jste v poslední době Fialu? Jak na něm visí jeho vlastní kůže? Už nevypadá jako George Cloony, ale spíš jako vypelichaná myš. On teď žije ve fázi popírání. To má každý v sobě, když prožije katastrofu. Nejprve popírá realitu. Terapie v tomto případě spočívá v tom, pomoci pacientovi, aby se přenesl do další fáze, připustil si realitu a postupně se s ní vyrovnal.

Tuto terapii zemědělci Fialovi v pondělí poskytnou v míře vrchovaté.

Čeho se vláda tak bojí? Myslíte, že už jim dochází, že konec jejich teplých korýtek se vážně a nezadržitelně blíží?


Pamatujete si předvolební spoty ODS? Oni fakt věřili, že budou nejlepší vládou století. Věřili, že mají na všechno recept a stačí se jen zbavit toho zloducha Babiše. Netajili se tím, co chtějí dělat. A výsledek? Ať se v pondělí stane cokoliv a ať budou události příštích dní vypadat jakkoliv, Fiala bude navěky zapsán v historii jako nejvíc nenáviděný premiér, nutelliér, neschopný hospodář i státník. Jeho portrét si nikdo nevyvěsí v kanceláři a nikdy nevyjde známka s jeho tváří, protože lidi nebudou vědět, na kterou stranu mají plivat.

Závěrečnou otázku Vám klademe pozdě v noci… jen několik hodin před vypuknutím celé akce. Rádi bychom čtenářům přiblížili atmosféru před samotnou akcí. Jaké máte právě teď pocity a co byste chtěl lidem ještě vzkázat, než to celé vypukne?

Cítím hlavně únavu. Posledních čtrnáct dní bylo velmi hektických a namáhavých. Poslední hodiny byly plné telefonátů, upřesnění, ale také nervozity, chaosu  a napětí. Moji kolegové jsou na tom podobně. Nadřeli se. Až vám budu příští týden povídat, v jak málo lidech se dal odvést neskutečný kus  práce, tak mi to neuvěříte.
Ale teď už je hotovo. Caesar právě překračuje Rubikon. Kostky jsou vrženy.

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif