Výborný by měl rezignovat, říká Hašek. A podpořil zemědělce

politika

Advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO) se vyjádřil ohledně zítřejšího protestu zemědělců v Praze. A ostře zkritizoval přísptup a vystupování jak premiéra Fialy (ODS), tak lidoveckého ministra zemědělství Výborného.

Výborný by měl rezignovat, říká Hašek. A podpořil zemědělce
Michal Hašek (PRO)
18. února 2024 - 14:05

„Premiér Fiala rád zdůrazňuje svobodu a demokracii. Když zítra reální zemědělci z polí, kravínů a chlévů, nikoliv špičky agrárních stavovských organizací v oblecích, přijedou do Prahy svobodně a demokraticky vyjádřit svoje zoufalství a nespokojenost s tragickou zemědělskou politikou nynější Fialovy vlády amatérů a diletantů, tak je premiér namísto dialogu rovnou nepravdivě a nesmyslně onálepkuje “blokáda Prahy je akce proruských sil” A ministr Výborný namísto omluvy a sebekritiky za nezvládnuté vedení resortu přitakává.

Oba pánové se velmi pletou. Zemědělce a jejich techniku do Prahy nežene Putin, nýbrž devastující kroky české vlády směrem k agrárnímu sektoru, zejména středním zemědělským podnikům, které je fakticky likvidují a tlačí do náruče velkým hráčům a investorům. Vyzývám premiéra Fialu i ministra Výborného, aby se zítra s demonstrujícími osobně sešli, omluvili se jim za nepřijatelné a zejména nepodložené nálepkování a diskutovali s nimi o jejich problémech a oprávněných požadavcích! Jsou to totiž občané České republiky, kterým má premiér i ministr zemědělství sloužit při správě země, bez ohledu na to, zda jsou či nejsou jejich voliči.



Zítřejší protest neorganizuje strana PRO. Připomenu znovu, jaké dlouhodobé požadavky zemědělské veřejnosti podporujeme a chceme prosazovat:

- okamžité zvýšení národních podpor ze státního rozpočtu alespoň na úroveň roku 2021 - to napomůže zvýšit konkurenceschopnost našich zemědělců a potravinářů v rámci EU
- změnu špatně nastavených redistributivních plateb alespoň na stav před rokem 2022
- odmítnutí diktátu Bruselu a jeho umělé politiky Green Dealu, která poškozuje naše zemědělství a potravninářství
- okamžitý zásah vlády ke snížení administrativní zátěže pro zemědělce a potravináře

Náš program pro zemědělství a venkov bude stát na základním předpokladu podpory našeho domácího produkčního zemědělství šetrného ke krajině, abychom zajistili v jednotlivých komoditách rostlinné i živočišné výroby maximální možnou soběstačnost, jde společně s důrazem na kvalitu domácí produkce o strategický cíl nejen z hlediska ekonomiky, ale v širším slova smyslu i bezpečnosti České republiky," uzavřel svůj příspěvek na facebooku advokát Michal Hašek (PRO).

Psali jsme:

Hašek: Výborný by měl rezignovat
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) byl dnes hostem v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News a z jeho kritiky zítřejší chystané akce vyznělo, že kdo zítra pojede protestovat do Prahy, ten nechce demokracii.

„Ten zítřejší protest, to je zneužití zemědělců od skupin, které chtějí demontovat demokratické zřízení," řekl v pořadu na adresu zemědělců, kteří se zítra chystají na protest do Prahy, ministr Výborný.

Redakce serveru prvnizpravy.cz se Michala Haška zeptala, jak vystupování a slova ministra Výborného hodnotí.

„Ministr Výborný by měl za takový výrok rezignovat. To je výrok papaláše, ne demokratického politika," odpověděl stručně a jasně Hašek.

(jk, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif