Vláda dostane bianco šek na další zhovadilosti, říká Vidlák

politika

Přinášíme vám další díl pravidelného pondělního cyklu s názvem VIDLÁKŮV OTVÍRÁK. Známý český bloger Daniel Sterzik, který píše pod jménem Vidlák, přináší zamyšlení nad aktuálními problémy naší doby exkluzivně pro server Prvnizpravy.cz.

Vláda dostane bianco šek na další zhovadilosti, říká Vidlák
Vidlákův pondělní otvírák
22. ledna 2024 - 06:05

ČESKO SE PROBOUZÍ A NAD TATROU SA BLÝSKÁ. Experti na ekonomiku hlásí, že se nyní podle statistik máme stejně dobře jako v roce 2019, tedy v době „předcovidové“. Jenže už nám neříkají, že ve svých statistikách pracují s průměrem, který nám pak podsouvají a kterým nás chtějí uchlácholit. A v tom je háček. Jak to tedy je… reálný schodek rozpočtu je 420 miliard, v loňském roce skončilo v České republice 280.000 podnikatelských subjektů a ano, v průměru se máme jako v roce 2019, ale bohatí energobaroni jsou výrazně bohatší než tenkrát. A když jsou oni mnohem bohatší, tak je přeci jasné, že aby statistika „seděla“, tak jiní musejí být naopak mnohem chudší než tenkrát. Jinak by totiž ten průměr nevyšel.

Vážně si všichni ti vládní experti myslí, že nás oblbnou statistikou a my nepoznáme, že během Fialovy vlády český národ zchudl?

Vládní "experti" nejsou experti ekonomie ani národohospodáři. Nejsou to dokonce ani experti na politiku či řízení velkých organizací jako je třeba ministerstvo. Jsou to experti na marketing. Mají za úkol národu vysvětlit, že vše je v pořádku, vše je na dobré cestě a už brzy zavládne sluníčkový bezemisní ráj, ve kterém budeme mít všichni elektroauto a pracovat v korporátech přátelských k pohlavní diverzitě a všichni se budeme mít lépe.

Dlužno říci, že toto vysvětlování už také drhne. Za hranicemi Prahy či Brna se lidé musejí živit něčím jiným než žvaněním a zhasnuté pece či uzavřené hospody se jich ošklivě dotýkají. Vládní pětikoaličníci, jak neumějí nic jiného, upínají se stále více k tomu marketingu a ještě více a halasněji vysvětlují, jak je to v pořádku a nebýt dezinformátorů, už by dávno bylo líp. Rozpor mezi ujišťováním a realitou stále více poroste, až prostě nastane ten poslední den a celé se to sesype ráz naráz.

Když už byla řeč o covidu, tak musím zmínit rozhodnutí slovenského premiéra Roberta Fica, který oficiálně jmenoval poslance za stranu SNS MUDr. Petra Kotlára šéfem komise pro vyšetřování covid managementu na Slovensku. A co je ještě zajímavější, že mu budou asistovat předseda české strany PRO Jindřich Rajchl a molekulární genetička Soňa Peková. „Úlohu nově jmenovaného zmocněnce bude plnit koordinační úlohy zaměřené na posouzení a analyzování zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatření přijatých v souvislosti s pandemií COVID-19 v letech 2020 až 2022,“ vysvětlil svůj záměr slovenský premiér Fico. Vypadá to, že konečně někdo našel odvahu prolomit snad jedno z největších „tabu“ za poslední desítky let, a ještě k tomu přizval politiky a experty z Čech. Jak tento Ficův krok hodnotíte a jak by mohl ovlivnit situaci u nás?

Jsem na to upřímně zvědavý. Protože to, co se zjistí na Slovensku, to takřka přesně bude platit i u nás. Big Pharma jsou už dávno globální korporace a použily stejně praktiky tam pod Tatrami jako tady pod Řípem. Maličko bych ale mírnil nadšení. Tihle farmaceutičtí žraloci se umějí postarat, aby se jejich zlodějny odehrávaly zcela legálně a podle zákona. Komisi čeká olbřímí úkol - rozplést skutečný gordický uzel, který nemohou jedním máchnutím meče rozetnout, ale musejí opravdu trpělivě rozplétat vlákénka. To nebude vůbec jednoduchá práce.

Ale pokud se to podaří rozplést na Slovensku, podaří se to i tady.



V jednom ze svých nedávných článků jste napsal, že největším nepřítelem je vždycky vlastní sebevědomí. V tomto kontextu se mi vybavila slova europoslance Jana Zahradila (ODS) o tom, že česká zahraniční politika trpí několika trvalými neduhy. Jedním z nich je podle něj jakýsi mesiášský komplex, tedy přesvědčení, že jsme povoláni hlásat ve světě lidská práva a tzv. hodnoty, protože jsme tu měli Václava Havla. Něco na tom je, protože současná vláda je plná "válečných aktivistů" připravených jít do války s Ruskem. I když mám pocit, že to jejich sebevědomí už není tak velké. Snad jen Uršula Leyenová je stále v klidu a přesvědčena, že Ukrajina vítězí, Rusko prohrává a jiné zprávy jsou dezinformace. Podobně jako tomu bylo v době covidové...  Jak moc je podle Vás ještě ta naše pětikoaliční vláda sebevědomá?

Myslím, že jejich nálada je na bodě mrazu. Vít Rakušan se začíná opírat do svého vládního šéfa, najednou chce bez cenzury diskutovat a ke své nedávné gestapácké kampani se už nezná. Fiala někam zmizel. Možná ještě stále točí kolovrátkem v Indii nebo se někde rekvalifikuje na podobně nenáročnou práci. Jurečkovi hrozí domácí zabijačka na sjezdu KDU-ČSL. Pekarové hrozí návrat Kalouska a všichni dohromady vidí ten volební mrak na obzoru, který nabírá podobu Andreje Babiše a jeho drtivé výhry.

A to jsme teprve na začátku... Až si na toto téma popovídáme po eurovolbách, myslím že se od srdce i od plic zasmějeme, jak Pětidemolice zoufale manévruje.

V minulém rozhovoru jsme mluvili o stávce zemědělců v Německu, která se posléze rozrostla do protestů obřích rozměrů. A traktory vyjely i u nás... taková "první vlaštovka" v podobě protestní jízdy zemědělců z Ústeckého kraje. Jinak zatím nic. Zemědělci už osm měsíců v řadě zlevňují svoji produkci, což se bohužel ve stejné době z pohledu koncového zákazníka v obchodech neprojevilo vůbec či zcela minimálně. A vláda stále pořádá jen kulaté stoly, premiér jezdí pro Nutellu do Německa nebo hledat spojence do Indie a naše obchodní řetězce po snížení DPH zlevňují o haléře. Jaké je podle Vás možné řešení nebo další krok, který by vládu donutil začít „naslouchat lidem“ a podle toho jednat?

Já jsem řešení před časem nastínil a od té doby na něm pracujeme. Zveřejňujeme nákupní a prodejní ceny v hytlermarketech a porovnáváme ceny stejného zboží u nás a v Německu. Je zapotřebí, aby celý národ věděl, že sýr obchodníci koupí za dvacku a nám ho prodají za padesát. Je zapotřebí, aby lidé věděli, že v Německu stojí Plzeň pětadvacet korun a u nás pětatřicet. Je zapotřebí, aby zákazníci věděli, že nikým nevolený Tomáš Prouza je mocnější než ministr zemědělství.

Psali jsme:

Alternativní média v tomto ohledu udělala víc práce než celé ministerstvo se všemi obchodními inspekcemi, finančními úřady a veterinárním dohledem. Obchodní řetězce jsou prostě hytlermarkety, dřou nás z kůže a je třeba jim to zarazit jakýmkoliv způsobem. Když vás někdo přepadne, tak neřešíte, jestli je vaše obrana podle pravidel. Prostě ho musíte přemoci. Pak můžete teprve řešit, jak to udělat, aby se to neopakovalo. Finanční správa na to prostředky má. Jen je nepoužívá a nebo si dovoluje na slabé.

Ve středu po poledni má Ústavní soud vyhlásit své rozhodnutí ve věci seškrtaných důchodů z loňského roku. Na veřejnosti se objevily informace, že u Ústavního soudu jsou podle všeho na celou kauzu rozdílné pohledy, které vedly k mimořádné situaci výměny „soudce zpravodaje“. Taková situace nastává, pokud je návrh soudce zpravodaje většinově odmítnut. V tomto případě měl soudce Jana Svatoně „vystřídat“ soudce Vojtěch Šimíček. A právě výměna "soudce zpravodaje“ podle některých právníků naznačuje, jak se hlasování soudu k žalobě postaví... resp. že Ústavní soud stížnost opozice zamítne. Jak čtete situaci Vy? Je náhlá výměna „soudce zpravodaje“ normální jev anebo to tak trochu zavání výměnou, která poslouží k chtěnému výsledku soudu podle přání vládní pětikoalice?

On je v této republice někdo, kdo čeká, že Ústavní soud bude na straně lidí proti vládě? Fakt? Po všem, co jsme za poslední dva roky zažili? Já jsem v tomto případě naprostý skeptik a myslím, že ve středu dostane vláda další bianco šek na další zhovadilosti. Koneckonců, Ukrajina prohrává,  Američani to platit nebudou, takže to bude platit EU. Bude další obírání důchodců a další zhoršování situace. Je mi úplně jedno, jaké tanečky se na Ústavním soudu musejí stát, aby to dopadlo, jak mocní potřebují a vlastně jsem rád, že zatím ještě stačí vyměnit soudce zpravodaje. Za pár let už možné takový soudce zpravodaj vypadne z okna, bude mít tragickou autonehodu a nebo zmizí neznámo kam.

Rád se budu ve své prognóze mýlit a připiju soudcům na zdraví, pokud rozhodnou ve prospěch důchodců. Ale i kdyby ano, dají vládě možnost to celé zaonačit ještě jinak. Uvidíte. Ostatně, za týden si to v dalším rozhovoru zhodnotíme, ne?

(Vidlák pro Prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif