Vláda lže ohledně migračních kvót, říká známý právník

politika

Právník Robert Kotzian upozornil na to, že vládní politici i některá média neříkají pravdu, když tvrdí, že migrační kvóty jsou mrtvé. Podle něj totiž v nové migrační dohodě států Evropské unie fakticky jsou.

Vláda lže ohledně migračních kvót, říká známý právník
Robert Kotzian, právník
30. prosince 2023 - 06:05

V červnu letošního roku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hlasoval pro takzvaný migrační pakt a ujišťoval veřejnost, že s migračním paktem nebyly schváleny i migrační kvóty.

Robert Kotzian však varuje před tvrzením, že migrační politika Evropské unie nahrazuje povinné kvóty cílenou pomocí nejvíce migrací postiženým státům a důslednou kontrolou vnějších evropských hranic a každý stát si může vybrat, jak se bude podílet na řešení migrace.

Migrační pakt kvóty reálně obsahuje, byť se přímo termínu "kvóty“ cíleně vyhýbá. 

„Migrační kvóty jsou maskovány jako převody příslušnosti k vyřízení žádosti o azyl. Nejprve se udělá úřední operace, kdy přispívající stát dostane k vyřízení žádost migranta, který dejme tomu připlul do Itálie a je v Itálii. A pak se ten migrant také přemístí, aby byl přítomen ve státě, který jeho žádost vyřizuje,“ okomentoval migrační pakt na sociální síti X (dříve Twitter) Kotzian.



Migrační pakt EU tvoří několik návrhů právních předpisů. V důvodové zprávě jednoho z nich, tzv. krizového nařízení, podle kterého se budou řídit migrační toky během migračních krizí, takže možná pořád, najdeme, vysvětluje Kotzian na velmi důležitý text, který k lepšímu pochopení doplňil vysvětlením v závorkách. 

„Pokud v rezervoáru solidarity a v prováděcím rozhodnutí Rady EU není dostatek relokací k uspokojení všech potřeb dotčeného členského státu (kterému se poskytuje pomoc v podobě povinné solidarity), stanou se převody příslušnosti povinnými, aby pokryly potřeby stanovené v Plánu solidární reakce. Aby se to mohlo dít (tj. aby převody příslušnosti byly náhradou relokací), musejí být osoby, kterých se převod příslušnosti týká (tj. migranti), přítomny na území přispívajícího členského státu (tj. migrant bude fyzicky přemístěn).“

Psali jsme:

„Z výše uvedené citace z důvodové zprávy krizového nařízení zřetelně vyplývá, že toto nařízení obsahuje migrační kvóty. A protože v nařízení o řízení migrace je obdobné ustanovení, lze shrnout, že pakt obsahuje povinné migrační kvóty,“ uzavřel Robert Kotzian.

(böhm, prvnizravy.cz, foto: repro: xtv)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif