Vláda schválila korespondenční volbu. Opozice ve varu

politika

Korespondenční volbu by mohli Češi v zahraničí by mohli poprvé využít korespondenční volbu už v příštím roce. Opozice je proti a varuje před možným ohrožením demokracie a rozporem s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.

Vláda schválila korespondenční volbu. Opozice ve varu
Předsedové vládních stran
4. ledna 2024 - 08:03

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování 600.000 Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem.

Kritici z opozice naopak mluví o možném ohrožení demokracie a o možné kolizi s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Vládní koalice je prosazuje podle opozičních politiků jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.



Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce. Ve Sněmovně lze očekávat k materiálu silné obstrukce opozice, SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalování hodlá důsledně brzdit.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, kde není korespondenční volba ze zahraničí povolena. Kromě Česka neumožňují zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí v EU ve Francii, Chorvatsku a na Maltě, z dalších evropských zemí také na Islandu. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

„Vládní koalice kvůli tomu zlomila nad obyvateli naší země hůl.  Ztratila víru, že si je schopna získat vyšší přízeň domácích voličů, protože není ochotna a schopna změnit svoji neúspěšnou politiku, která zemi přivedla k největšímu pádu životní úrovně v Evropě, rekordní inflaci, absurdním cenám energií a hospodářské recesi. Proto se upnula k myšlence, že ji u moci udrží krajané ze zahraničí.

Psali jsme:

V případě korespondenčního hlasování jsou porušeny základní, ústavou zaručené principy svobodných voleb – přímé a tajné hlasování. U poštou doručeného hlasu je v rozporu s ústavou jasné, kdo jak hlasoval, ale bohužel není jasné, zda tak učinil svobodně a zda to byl skutečně on sám. To je zásadní neodstranitelná vada korespondenčního hlasování, kterou nemůže ospravedlnit žádný údajný lepší komfort pro americké a australské krajany při hlasování.  Návrh novely volebního zákona, který má toto změnit, je proto nepochybně v rozporu s ústavou," okomentoval snahu vlády závést korespondenční volbu Jiří Weigl.

Jiří Weigl je český ekonom a arabista, v letech 1992–1997 vedoucí sboru poradců předsedy vlády ČR, v letech 2003–2013 vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a současný ředitel Institutu Václava Klause, jehož je i spoluzakladatelem.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif