Vondráček: Půjčka od EU je politické gesto, ne racionální úvaha

politika

Předseda strany Svobodných Libor Vondráček zkritizoval to, jak se snaží vláda nesmyslným způsobem zalepit díry ve státním rozpočtu. A obrovské problémy vidí v půjče ve výši 137 miliard, které si chce vláda půjčit od Evropské komise. 

Vondráček: Půjčka od EU je politické gesto, ne racionální úvaha
Libor Vondráček (Svobodní)
24. července 2023 - 13:02

Petikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) má v plánu půjčit si od Evropské komise půjčí 137 miliard korun, které by v rámci Národního plánu obnovy měly pomoci s projekty čistější a levnější energie, podpory dostupnosti bydlení či moderního vzdělávání. Jenže podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka se v tomto kroku vlády skrývá velké množství problémů.

„V době, kdy se utahují opasky a vláda dokonce oproti svým slibům přistoupila ke zvyšování daní, je prohlubování deficitu tímto způsobem v rámci EU-ideologie v první řadě nelogický a nezodpovědný krok. Zdá se, že důvodem k využití půjčky je v první řadě politické gesto směrem k EU, než racionální úvaha. Podle všeho totiž využití půjčky nedává smysl a upozorňuje na to i řada ekonomů,“ uvedl Libor Vondráček.


Zároveň upozornil předseda strany Svobodných na to, že tato půjčka od Evropské komise má v sobě řadu absurdit.

 „Neznáme úrok, za který si půjčíme, ani kurzový rozdíl, který bude mít vliv na výhodnost půjčky. Peníze navíc budou muset být využity na projekty určené EU, schválené EU a mají dokonce i termín, do kdy je nutné peníze proinvestovat,“ uvedl Vondráček, který zároveň zdůraznil, že na administraci celé dotace je třeba vyčlenit další úřednický aparát, což stát bude stát další provozní náklady. 

Také jsme psali:

„Dojde k dalšímu navýšení dluhu, zvýší se deficit. Využitím půjčky dojde dle odhadů k nárustu zadlužení vůči HDP o zhruba 2 procentní body. Navíc tím opět přijdeme o část naší samostatnosti, neboť to, jakým způsobem utrácíme veřejné peníze, si máme rozhodovat sami, nikoliv pod diktaturou EU,“ dodal předseda Svobodných Libor Vondráček. 

(nov, prvnizrpavy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif