Zákony přírody nelze měnit hlasováním, říká Hamplová

politika

"Manželství pro všechny" po dlouhých debatách (ne)prošlo Sněmovnou. K novele občasnskéo zákoníku, která teď míří do Senátu, se vyjádřila právnička a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Zákony přírody nelze měnit hlasováním, říká Hamplová
Jana Zwyrtek Hamplová, senátorka
1. března 2024 - 14:03

„Novelu občanského zákoníku nepodpořím. Zákony přírody nelze měnit hlasováním. Poslanci schválili novelu občanského zákoníku týkající se stejnopohlavních párů. Teď bude na programu Senátu. Přesto, že manželství zůstává nadále svazkem muže a ženy, a že adopce dětí se rovněž bude týkat pouze manželských párů, což hodnotím velmi kladně, novelu v navrhovaném znění nepodpořím, protože zcela ignoruje práva a zájmy dětí, a snaží se upravit neupravitelné.



Pokud jde o práva dětí, v případě lesbických párů jim odpírá právo na otce, v případě gayů právo na matku. V obou případech to pak směřuje k pro mne nepřijatelnému trendu pořizování si dětí tzv. na zakázku, což nejen popírá základní práva dětí, ale je samo o sobě proti přírodě, a stane-li se předmětem byznysu, i proti morálce. Je nutné si uvědomit, že stejnopohlavní páry jsou a nadále budou výjimkou z obvyklosti, a že právní úprava to nikdy nemůže změnit. Zákony přírody nelze změnit hlasováním.

Páry stejného pohlaví plně respektuji, nemám výhrady proti úpravě majetkových otázek a institucionalizaci partnerství, přeji jim i jejich lásku, ale otázka dětí je pro mne nepřekročitelnou hranicí. A o tu jde v novele především," napsala ohledně "manželství pro všechny" senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Psali jsme:

„Manželství pro všechny nebude! Poslanci schválili pro svazek stejnopohlavních párů název “partnerství”.
Adopce dětí budou nadále umožněny pouze manželským párům. Jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a koncept, jenž strana PRO prosazuje od první minuty svého vzniku," napsal předseda PRO Jindřich Rajchl na svém facebooku s tím, že je to velké vítězství pro tradiční rodinu.

(jar. prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif