Žantovský: Bude zase platit: modrá knížka nesmí chybět v žádné knihovně?

politika

Za předchozího režimu se často vyslovovala věta z titulku jako výraz nechuti strávit rok či dva svého života v zeleném světě verbálního bje proti imperialismu, často samoúčelné důstojnické buzerace a neprostupující hlouposti a nudy.

Žantovský: Bude zase platit: modrá knížka nesmí chybět v žádné knihovně?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
29. února 2024 - 18:35

Dá se podobnou optikou nahlížet dnešní diskuse o možném návratu k systému povinné prezenční vojenské služby, jak mnozí politici navrhují?

A druhá otázka, ještě mnohem důležitější: potřebujeme pravidelnou armádu s všeobecným výcvikem? Jsme ve stavu ohrožení, jemuž bychom měli tímto čelit?

Při pohledu na mediální a politickou scénu to někdy vypadá, jako by část našich politiků skoro až chtěla nějaký válečný konflikt, kdyby se mohli z bezpečných úkrytů blýsknout strategickou dovedností a dostat za to nějaké epolety. Ve veřejném prostoru se šermuje, a to na nejvyšších místech – říká to premiér, ministryně obrany a další – větami typu „jsme ve válce“.  Transferujeme nekonečné peníze do války, která je mimo naše území, dokonce mimo území NATO, a de facto se nás nijak netýká, a přesto jsme v ní agitačně skoro nejaktivnější. Čím to? Kam to může vést?

To vše jsou témata, jimž se věnuje nový díl rozprav Vladimíra Franty s Petrem Žantovským v cyklu O lecčems a mnohém.



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif