Žantovský: Jako by ze světa zmizela veškerá radost

politika

<< VIDEO >> Tuto větu, kterou po nájezdu Mozkomorů pronesla jedna postava ságy o Harry Potterovi, připomněl VŠ pedagog Petr Žantovský v pravidelném rozhovoru s Vladimírem Frantou v cyklu O lecčems a mnohém.

Žantovský: Jako by ze světa zmizela veškerá radost
Vladimír Franta a Petr Žantovský
11. ledna 2024 - 14:54

Ta potterovská citace se týkala celkové atmosféry naší doby, zejména prostředí mladší generace, které chybějí nejen zkušenosti, což je logické, ale i smysl pro lehkost, humor a třeba i vzdor vůči generaci „otců? Která právě vládne, a jak bylo také řečeno, vládne mimořádně špatně

Spouštěcím motivem pořadu byl trapný příběh ministra Jurečky, který v době, kdy se na nám. Jana Palacha na Filosofické fakultě vraždilo, pořádal na svém ministerstvu večírek a dokonce navzdory tragice okamžiku se na něj znovu vrátil a pokračoval v zábavě. Načež to celé zabalil do průhledné lži o tom, že se o střelbě dověděl o tři hodiny později, což je nesmysl, protože Jurečka je členem bezpečnostní rady státu a vědět o tom prostě z principu musel. Cynismus, který z Jurečkových výmluv jen kapal, je poznávacím znakem naší samolibé stoosmičkové vlády, která si je jista svými trafikami a chová se podle toho.

Diskutéři si kladou logickou otázku: Opravdu je představitelné, aby tato neschopná a všeho schopná vláda vládla i v budoucnu? Což se jí nikdo nepostaví? A dospívají k truchlivému konstatování, že to nelze vyloučit, protože jejich sebevědomí stojí zejména na spolehnutí se na mladé voliče a prvovoliče, kteří ne vždy umějí dávat věci do kontextu a konfrontovat je se zkušenostmi z minula. Ostatně není náhodou, že právě této generaci tak přičinlivě podkuřoval v novoročním projevu Petr Pavel. Takže nás opravdu mnoho radosti nečeká. Aspoň k domu dospívají oba aktéři patnáctého dílu pořadu O lecčems a mnohém.



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif