Žantovský: Je naše epocha „věkem prázdnoty“?

politika

<< VIDEO >> Pojem Věk prázdnoty vnesl do lexika naší doby francouzský filosof Gilles Lipovetsky. Už od 80. let popisuje rozklad hodnotových systémů, probíhající různými formami  - od tzv. zážitkového průmyslu po vánoční dárky ze shopping centra na úvěr.

Žantovský: Je naše epocha „věkem prázdnoty“?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
8. února 2024 - 12:25

Záměnu pojmu smysl života za pojem luxus, přebytek, spotřeba obecně. Zbožnění konzumerismu na úkor skutečných hodnot, které zdaleka nemusí být, a obvykle ani nejsou, vyjádřitelné v cifrách na účtu. Téma rozporu mezi smyslem života a materiálními vábničkami komerčního světa je i tématem 19. pokračování cyklu O lecčems a mnohém, v němž věci časové i nadčasové nahlížejí v rozpravě Vladimír Franta a Petr Žantovský.

Konzumní svět, jak je utvářen a udržován dnešním kapitalismem, produkuje mnoho bezpráví a křivd. Fabrikuje v myslích lidí falešné představy o náhradních „hodnotách“ a dělá z nich loutky ve své hře na rovnost. Ne nadarmo už Alexis de Tocqueville konstatoval, že ze tří hesel francouzské revoluce (rovnost, volnost, bratrství) způsobila největší škody na lidstvu právě ona rovnost, protože je to pojem zavádějící a relativní. Existuje, nebo v některých dějinných úsecích existovala rovnost příležitostí, ale nikdy nemůže existovat rovnost schopností a předpokladů. Různí lidé mají různé dispozice k různým činnostem, navíc mnozí žijí s handicapy zdravotního a jiného charakteru, a ti se přece nemohou vejít do jednotného kadlubu s nápisem rovnost. Ale kapitalismus toho dnešního arogantního, byrokratického typu s takovými prostě nepočítá. 



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif