Zbořil: Čest a sláva je v Čechách a v Evropě stále nedostatkové zboží

politika

Kdo se ještě nezbavil neřesti sledovat dění u nás doma a ve světě, může snadno propadat depresím a beznaději, píše Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Zbořil: Čest a sláva je v Čechách a v Evropě stále nedostatkové zboží
Zdeněk Zbořil, politolog
4. dubna 2024 - 02:20

Přival obrazových záznamů ze života okolo nás, které jsou dnes brutálně kritické i k současné politické třídě, nám dává naději, že se to snad dá nějak přežít. Chce to otrlost, a někdy i velkou míru sebezapření, aby tato psychoterapie, a podle Milana Kundery imagologie, mohla být účinná.  Sám Kundera s touto svou ironickou hravostí uměl zacházet lépe než mnozí jeho vrstevníci, kteří se časem změnili v profesionální politiky.


Dnes, kdy už se může o Kunderovi mluvit a psát bez hněvu a nenávisti, v hradních kuloárech by se snad opatrně mohlo vzpomínat na Pavla Buksu alias Karla Michala. Někdy se nám zdá, že jeho jméno je zapomenuto jen kvůli jeho odchodu do emigrace hned v roce 1968. Ale podle našeho názoru tomu tak není. Dnešní mladí nevzdělanci nebudou vědět, že do české literatury patří jeho povídka Jak Pupenec ke štěstí přišel (1965), která byla zahrnuta do jeho sbírky Bubáci pro všední den. Ta vyšla podle tvůrců naší novodobé historie za „hluboké totality“ už v roce 1961. A potom ještě devětkrát.

Orientovat se budeme lépe, když budeme vědět,  že podle této povídky natočil Zdeněk Podskalský film Bílá paní (1965). Ten je o šedesátých letech 20. století autentičtější výpovědí než bohatě finančně dotované agitky, doporučované „vědeckými“ zařízeními. Dokonce i těmi, jejichž výsledky bádání jsou známy předem, protože jsou definovány přímo zákonem o jejich zřízení. Ještě dnes je Bílá paní vděčným doplňkem chřadnoucí ČT a nevadí, že to nepatří mezi současné kolorované hřebíkovštiny.
Karel Michal napsal také historickou prózu Čest a sláva (1966), kterou s Hynkem Bočanem převedl do filmového scénáře a tak byl natočen stejnojmenný film.  Ten byl dokončen v divokých letech 1968/1969. Potom uložen a širší česká veřejnost se s ním začala seznamovat až po roce 1990. Karel Michal v něm předvídal materiální i morální krizi, která přicházela v posrpnové době. Její historickou paralelu ilustroval a geniálně převedl do filmového provedení právě Hynek Bočan.

O cti a slávě v jeho příběhu usilují na konci třicetileté války, v předvečer uzavření Vestfálského míru, ve zbědovaném Českém království lidé, kteří na výzvu protestanta Jindřicha Donovalského se chtějí spojit s Francouzi. Očekávají pomoc od krále, který brání rozšiřování moci Habsburků v Evropě, ale té se jim nakonec nedostane. Na zchátralé tvrzi rezignuje i její zchudlý držitel zboží, který se svými blízkými chce v nové době nalézt nové místo a přizpůsobit se, nebojovat, nepodlehnout, nezvítězit. Snad jen přežít, i když se ještě neví jak. Do sebevražedného boje se vydává se svou trochu komickou družinou jen dlouho přemlouvaný rytíř Václav Rynda z Loučky.

Toto Bočanovo dílo, připomínající historické filmy Františka Vláčila  a jeho zpracování textů Vladislava Vančury a Vladimíra Körnera,  se zdá být nejen stále se opakujícím a marným bojem o čest a slávu, který je v našem světě stále tak atraktivní téma. Kdo neumí lhát, nemůže dělat politiku – tvrdí nekatolický emigrant agitující ve prospěch cizího krále. Když argumentuje  Zimním králem Friedrichem Falckým, upozorní ho místní, že ten již dávno zemřel. Dostane se ji všem nadčasové odpovědi – to je jedno, kdo neumí lhát, nemůže dělat politiku!

Z těchto slov jde mráz ještě po téměř čtyři sta letech. Snad bychom mohli o tomto věčném epilogu přemýšlet i dnes. Žijeme v podobně relativně zchátralém prostředí, mezi podobně beznadějně poztrácenými hodnotami a v očekávání, komu se nakonec dostane slávy. Když už o cti můžeme na tom spíše východním než středním kousku Evropy  pochybovat.

(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX








Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif