Zbořil: Druhá světová válka neskončila v květnu 1945

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V Evropě skončily oslavy konce druhé světové války, květnové oslavy, ale  válka nebo  válečné úsilí dál pokračovalo jako nový začátek bojů o kolonie.

Zbořil: Druhá světová válka neskončila v květnu 1945
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
29. května 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„No, to je skutečně „okno do historie“, kterým se neradi díváme. Protože boje druhé světové války neskončily ani v Evropě, ani v Africe nebo v Tichomoří. Změnila se bojiště a jásající davy na ulicích Londýna a New Yorku jsou jenom historickou kulisou. Na území Evropy to byly jenom „vyčišťovací operace“, ať už na území Německa nebo  dnešní Ukrajiny, ale začínala i řecká „občanská válka“ (1946-1949) za přítomnosti britských „poradců“ a „instruktorů“.


Tažení Banderovců, které bylo u nás dokonce nikoliv zdokumentováno, ale zfilmováno a inscenováno jako Akce B, byly boje rozdrobených vojenských oddílů, které se chtěly dostat někam do předpokládaného bezpečí. Dost často byly tyto boje motivované jenom snahou o přežití, snahou získat někde nějaké potraviny a dorazit do zajetí západních Spojenců. Nikoliv obávané sovětské Rudé armády,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Boje v Tichomoří a jihovýchodní Asii pokračovaly….

„Ale to v Evropě není tak podstatné, říkám v uvozovkách, jako boje v Tichomoří, jako pokračování druhé světové války na Dálném východu a v celé jihovýchodní Asii. Říkám záměrně pokračování druhé světové války, protože existovala dohoda Spojenců o „Společných akcích proti nepříteli“. Jestli v kontinentální Číně bylo víc vojáků Sovětské armády, přesunutých z Evropy proti zbytkům japonské Kuantungské armády,  anebo jestli to bylo v jihovýchodní Asii, kde se britská vojska snažila v podstatě dobýt ztracený Singapur, což se jim nakonec podařilo, je jenom částí tohoto „tažení na Východ“.  

Francouzská armáda, která chtěla obnovit francouzskou Indočínu, bývalou francouzskou kolonii, která zahrnovala celou Indočínu a za války a po dohodě s Japonci kolaborovala a spravovala její část až do roku 1945, byla další epizodou. Francouzům se zde nepodařilo obnovit svůj koloniální režim nejenom díky porážce u Dien Bien Phu, ale také proto, že válka pokračovala pod záminkou odzbrojování zbytků japonské armády a odporu Vietnamců. Teprve později její tíhu vzaly na sebe americké jednotky. Nebo americkou armádou vytvořené jednotky z řad místního obyvatelstva.

Ale v podstatě tyto války, které se někdy zdají být pokusem o obnovu koloniálního panství pokračují ještě i v severní Africe celá desetiletí, kde je v některých zemích dodnes jejím dědictví tzv. koloniální daň. A v případě Vietnamu ještě déle a zůstávají po nich dodnes zničený Laos a pomalu se probouzející Kambodža. A nezapomínejme, že i „imperialisty“, jak říkají Korejci, rozdělený Korejský poloostrov ,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?