Zbořil: Obnovení svrchovanosti Západu bez naděje na úspěch

politika

<< VIDEO >> Poslední dění ve světě naznačuje, že končí unipolární svět a nastupuje multipolární.

Zbořil: Obnovení svrchovanosti Západu bez naděje na úspěch
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. listopadu 2023 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

Já jsem celý život prožil jako svědek modelu tří světů. Jeden měl být „demokratický“, druhý „komunistický“ a třetí “rozvojový“. Čas od času se měnily názvy, ale v hlavách politiků se nikdy neměnilo to, že je tady nějaký bohatý mírumilovný Západ, prosperující a chřadnoucí Ruská říše a na kraji těchto dvou světů je ještě třetí tolerovaný, takzvaný „rozvojový“. To byl vždy ale jen naivní velký sen. Mimochodem pojem tří světů už na začátku padesátých let minulého století propagoval a definoval Mao Ce-tung,  ovšem v jiném složení, s jinak modelovanými částmi světa,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Asijský svět se rychle mění a neustále roste…

„Pamatuji si, že na začátku 90.let jsem psal články o tom, že bychom se neměli zabývat jenom vztahy mezi Západem a Východem, ale hlavně mezi Severem a Jihem. To už tehdy odpovídalo skutečnosti. Mezitím došlo zejména v asijském světě k velkému pohybu, k pohybu téměř neuvěřitelnému, a tempo rozvoje  ekonomické, kulturní a sociální úrovně se stále víc a víc zrychluje. Někdy se, zejména my, žijící ve svém retro-světě, utěšujeme tím, že Číně klesl HDP o půl procenta, jen proto, abychom zapomněli na to, že se v Evropě ekonomika hroutí sama do sebe.


Když mluvíme o světě obecně, tak si všimněme, že ukazujeme jak se v Americe bojuje za práva černochů (v podstatě až od roku 1965, od zavraždění Martina Luthera Kinga) a zapomínáme na to, že v Americe, nebo v amerických  Spojených státech, žijí také Asiati. A že jsou to lidé, kteří tam přicházejí nejenom z Číny, ale třeba i z Indie. Když jedete po dálnicích ve Spojených státech, někde na venkově, tak většina hotelů nebo motelů, ve kterých jsem byl, byla obhospodařována Indy dávno zde usedlými,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Obnovení svrchovanosti Západu bez naděje na úspěch…

„Takže ten svět se mění rychleji, než jsme čekali a nějaké sny českých politiků, nebo evropských politiků, že budou dále prosperovat na základě bohatství, které bude opět uloupené tomu takzvanému třetímu světu. Odehrává se už dlouho něco úplně jiného. Ten takzvaný „Třetí svět“, dnes změněný do  kaleidoskopu celého světa, celé planety, který se při hlasování v Organizaci spojených národů může spojit nejméně do dvou třetin  bývalého světa, se nám zdá být novum. A my, nebo někteří naši politici doma i v EU, se z toho snažíme verbálně vyklouznout, aniž víme jaká je realita.



Pokus Spojených států zformovat jakousi indo-pacifickou oblast, kterou budou ovládat „Anglo-Sasové,  je sice na mapách a na stolech se vršících dokumentů na stolech vlád a jejich „summitů“, zejména vlád takzvaného Západu, nemá žádnou naději. Zejména, že bude obnovena imperiální svrchovanost Západu nad zbytkem světa. Konec konců, i setkání čínského prezidenta s americkým na okraji jednání APEC (Pacifického sdružení ekonomické spolupráce), nese v sobě tuto symboliku, i když se přímo netýká obav  o zánik Evropy. Mělo vypadat, jako jednání rovného s rovným, ale stačila jedna věta amerického prezidenta o „čínském diktátorovi“, a všichni víme, že si oba starší páni prezidenti mohli svou cestu do Kalifornie ušetřit,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif