Zbořil: Pan Lipavský by se už měl začít učit nové diplomatické ruštině

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout starou pravdu,  že vždy potřebujeme znát úmysly svého partnera nebo i nepřítele.

Zbořil: Pan Lipavský by se už měl začít učit nové diplomatické ruštině
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
20. září 2023 - 02:20

Ale u nás se stalo to, jestliže naší vládou vyhlášeným nepřítelem je Ruská federace, rušíme veškeré, dokonce i diplomatické vztahy. Teď se možná odehrávají nějaké změny.

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?


„My jsme nejenom přerušili vztahy, ale my jsme přerušili i tok informací mezi našimi dvěma zeměmi. Všimněte si, kolik ruských televizí a jejich redakcí u nás má s vysíláním svých programů s odůvodněním, že se jedná o propagandu politickou a vojenskou. Samozřejmě propaganda to je, když už jsme ve válce, jak říká pan premiér, a tak musíme počítat s tím, že propaganda tady existuje a bude existovat. Ale musíme také vědět jaká je, a když si nemůžeme  zapnout ani přes satelit ruskou státní televizi, díváme se jen na evropskou televizi v ruštině, dovolím si tvrdit, že je to důležitý informační nedostatek.

A mimochodem, když už zmiňuji ruštinu, tak jsme také zapomněli, že se musíme trochu učit rusky, abychom té ruštině, té nové, ruštině nové politické generace, rozuměli a abychom věděli o čem oni vůbec mluví,
“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Ani obnovení pozice Chargé d’affaires nebude jednoduché…

„Teď pan ministr zahraničí Lipavský oznámil snad ne ani překvapující zprávu  o tom, že bychom měli, když se ho ptali na Prima CNN na to, jak se bude jednat o vyslání případného nebo o obnovení vztahu na diplomatické úrovni s Ruskou federací, vycházet z toho, že naše vztahy s RF jsou na nízké (doslova „špatné“) úrovni,  a že je třeba je zlepšovat. Jak to ale provede, a my ostatní provedeme, neřekl.

Komentátoři dění v RF, a někteří sloupkaři a přispěvatelé na sítích, už spekulují o tom, kdo by mohl být velvyslancem. To je podle mého názoru až ta poslední záležitost a předpokládám, že za velký úspěch České republiky by se mohlo považovat obsazení místa Chargé d’affaires v Moskvě. A to nemluvím o těch dalších diplomatickém personálu na nižší úrovni. Ale ani to není a nebude jednoduché,
“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.



Musíme „Rusovi dát na budku“…

„Nesmíme zapomenout, že náš ministr zahraničních věcí ještě před několika týdny a měsíci vyprávěl na veřejnosti o tom že: „Rus musí dostat na budku“. Jeho kolegové mluvili o tom, co je všechno třeba konfiskovat z ruského majetku na území České republiky a představa, že by pan Lipavský poslal do Moskvy jako diplomata některého z příslušníků nebo členů své politické strany, kterou ve vládě pětikoalice zastupuje, to jest Pirátů, s programem „Pusťte nás na ně!“, si vůbec neumím představit.

Tak buď je to jen takové mluvení do větru pana ministra, nebo už opravdu neví, co se děje mimo Černínský palác v česko-ruských vztazích. A možná ani netuší, co se děje ve vztazích mezi Ruskou federací, Evropskou unii a jejími členskými státy,“
dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?