Zbořil: Války jsou jen vyvrcholením diletantského jednání politiků

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si připomenout, že dříve, už od dob středověku si vládcové vyhlašovali válku. Bylo tomu tak  i před první světovou válkou, ale jak se zrychluje doba, tak nyní už nikdo válku nevyhlašuje. A přitom se stále válčí.

Zbořil: Války jsou jen vyvrcholením diletantského jednání politiků
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
11. února 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Já si myslím, že se na to docela hodí ten vtip nebo ta humorná hříčka Jana Wericha.  Ta vystihuje současnou situaci docela přesně, stejně jako to,  o čem chceme mluvit. On říká, že „dříve, to to trvalo, než král vysvětlil druhému králi, že je vůl! . Dneska se udělá jenom ta-tů-tata-tů a oni to vědí dříve než to řeknou“. A k tomu, ale dodává, že oni, a já dodávám bohužel, už  dnes nejsou tak hákliví.

My mluvíme o válce až příiš snadno. Pan premiér  řekl už před několika měsíci -  „jsme ve válce!“ a pak to musel někdo vysvětlovat, že šlo jenom o metaforu. Tak jsou ty naše války také metaforické, nebo konkrétní a odpovídají vůbec realitě?“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Jsme tedy ve stavu války nebo příměří?

„Dneska, když někdo v našem mediálním prostředí pronese slovo válka, tak se to jednoznačně vztahuje k Ukrajině nebo ke konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskou federací, ke konfliktu mezi Ruskou federací a Spojenými státy a Velkou Británii. Samozřejmě,  ti velcí si války nemusí vyhlašovat,  protože to o sobě vědí víc  a ještě dříve, než to řeknou.

Zapomínáme také na to, že válečné konflikty jsou vyvrcholením neúspěšného a diletantského jednání politiků a diplomatů, konfliktů motivovaných ekonomicky, finančně a teprve v poslední řadě přichází ta umělé vyvolávaná nenávist, která může být náboženská, národnostní nebo dokonce rasová. Ale stále jde jen o jedno – moc a bohatství.


A tak možná bychom si měli říct, že kromě války ve střední a východní Evropě probíhají také jiné války v jiných částech světa a avšak jejich problém je také, jak je ukončit. Víme z historie, že se  dají skončit třeba mírovou smlouvou. Ale ne vždy. Vždyť mírová smlouva, nebo nějaká smlouva o ukončení války s Německem a Spojenci, dodnes vůbec neexistuje. My jsme pořád ve stavu příměří. Korea je ve stavu příměří. To jsou místa, kde může vybuchnout konflikt neočekávaně a okamžitě. Dnešní Organizace spojených národů, podle toho jak funguje, nejenom že nebude umět proti tomu uplatnit svůj vliv, ale ona se to často ani nedoví,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif