Zbořil: Vietnam, to už nejsou jenom „rákosníci“, karta se obrací

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku mluvíme o začátku a výročí čínsko- vietnamské války v roce 1979.

Zbořil: Vietnam, to už nejsou jenom „rákosníci“, karta se obrací
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
14. února 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„To je zajímavá událost nejenom z hlediska dnešních vztahů čínsko-vietnamských. Ale i na mezinárodně politický kontext, který nastal čtyři roky po vítězství vlády Severního Vietnamu nad celým Vietnamem. Tedy  včetně jeho jižní části. Dnes mluvíme o začátku politických a ekonomických reforem, které probíhají v Asii a akcelerují i současnosti. A to všechno je mimochodem také spojeno se starobylými vietnamsko-čínskými konflikty, které sahají až nejméně do 1000 let vzdálené minulosti. Ten konflikt koncem osmdesátých let 20.sstoletí byl zajímavý tím, že k němu dochází po stažení americké armády z Vietnamu, po tom úprku a až panickém útěku pomocí posledních helikoptér ze Saigonu, ale také okamžiku, kdy Vietnam začíná vystupovat mnohem sebevědoměji než v letech vietnamské války,“  připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz


Proč bychom se měli zajímat o Vietnam…

„Je pravda, že to trvalo několik let, řekněme i několik desetiletí, několik desítek let, než se ze sjednoceného Vietnamu stál ekonomický tygr, který nás dnes udivuje tempem svého rozvoje. Podle posledních fotografií, které jsem viděl, a byly jenom z Hanoje,  z toho nejzbědovanějšího města za vietnamské války, tak se nechce věřit, že nejsou vyrobeny umělou inteligencí. Ta výstavba a modernizace je tak rychlá že my, kteří se ještě někdy smějeme babetám a rákosníkům, si neuvědomujeme, jak jsme primitivní a jak asijskému světu nerozumíme.

Máme snad stále ještě naději, že se ještě s rozvojem v jihovýchodní Asii můžeme dostat do nějakého bližšího kontaktu, ale já se obávám, že už budeme spíš pomocníky nebo námezdní silou pro rychle se rozvíjející další asijskou ekonomiku. To všecko začíná někdy tím rokem 1979 a startem dálně- východních a jihovýchodních asijských ekonomik,  které už my nestačíme ani sledovat,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif