Zdeněk Zbořil: Blíží se „Západní Evropa“ k hořkému konci?

politika

<< VIDEO >> V souvislosti s ruským postupem,  který podle zpráv z Ukrajiny neustává, vidíme, že v této části a nejenom v této části Evropy nastává pohyb.

Zdeněk Zbořil: Blíží se „Západní Evropa“ k hořkému konci?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. května 2024 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„On ten pohyb a tlak ruské armády na východním bojišti, alespoň podle zpráv českých médií, není tak mohutný, jak by se dalo předpokládat. Ale pravda je, že ti co se nechávají informovat ještě od někoho jiného než od zpravodajů České televize, a nebo některých našich agentur,  žasnou nad tím, že ve střední Evropě a na Balkáně se objevuje jakýsi zvláštní pohyb, který je pro i politické pozorovatele nepozorovatelný. 


Všiml jsem si několika politologů, kteří jsou posvěcenými politology díky svému vzdělání, že s tím mají potíže, jak to vše pojmenovat. A ta se vlastně chytají jako záchranných pásů takových událostí jako je cesta paní Zelenské do Bělehradu po boku ministra zahraničních věcí a nebo hned vzápětí druhá cesta ministra zahraničích věci Ukrajiny opět do Bělehradu,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Macron a vojáci, nenávist a Fico…

„Na druhé straně vykřikuje prezident Macron, že bude posílat francouzské vojáky na bojiště, pokud padne Charkov nebo Kyjev. A pak se jako kdyby samozřejmě odehrávají další události, které svědčí o pohybu na úrovni politických elit. Mezi ně můžeme klidně zařadit i atentát na pana premiéra Fica na Slovensku, který má a také jistě bude mít svoje tajemství.  Důležité je, že ale taková událost může  akcelerovat další pohyby v této oblasti a že na ně musí reagovat Viktor Orbán, například, že na ně reaguje prezident Srbska, že se paralelně odehrává podivný pokus o revoluci, o barevnou revoluci v Tbilisi,  odkud naléhavě k nám mluví  český prezidentův pobočník Kolář na mikrofon a nedokáže před ten mikrofon dostat ani pět nebo 10 protestujících Gruzínců. Ten první záběr, který mluví o původně deseti, potom dvaceti a nakonec o 50.000 demonstrujících, ten se opakuje neustále, ale dál se nic neděje. Pan nezávisle závislý Kolář stojí před prázdnou ulicí a redaktor České televize má potíže s tím, jak popsat, co by  na těch ulicích mohlo dít. Protože kolem chodí lidé, kteří si vykračují pohodlně a s úsměvem ke kavárnám nebo k nějakým zábavním podnikům,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Ten pohyb tady je….

„Takže to na mě dělá dojem, jako kdyby se pro celou střední Evropu spustil nějaký mobilizační mechanismus, do kterého zapadá i to  mírotvorné prohlášení českého prezidenta o Ukrajině. A zároveň i  zloba těch, kteří to nedokážou vstřebat a pochopit. Až mi to trochu připomíná tu starověkou antickou moudrost, že když lidé nedokáží přijmout názor druhého, a třeba i s ním polemizovat, a třeba s ním i nesouhlasit, a propadají nenávistí kvůli tomu, že jeden člověk má jiný názor než ten druhý, tak to může být cesta k nějakému hořkému konci nejenom té vysněné „Západní Evropy“. Ta se pak v tomto prostoru jako bezradná. A také v samotném centru tohoto „prostoru“, i  když ho omezíme třeba jen na visegrádskou čtyřku, tak bez ohledu na to, co se na jejím území děje, tak podle vyjádření těch čtyřech jejích hlavních představitelů, se v každé této zemi děje něco úplně jiného,“ dodává Zdeněk Zbořil



(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?