Zdeněk Zbořil: Dvojí standardy, dvojí smlouvy…

politika

<< VIDEO >> V diplomatické mluvě nebo v mluvě politické mluvě se objevil nový výraz „komplexní strategické partnerství“.

Zdeněk Zbořil: Dvojí standardy, dvojí smlouvy…
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
22. června 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile, jak tomu rozumíte?

„No, je to dárek, který přivezla vysoká delegace Ruské federace jednak do Korejské lidově demokratické republiky, jednak do Vietnamské socialistické republiky. A je to i jakási nová doktrína, která nám není úplně neznámou, protože v našem světě, kterému říkáme „Západ“, se pracuje také s dvojími standardy.


Máme tady jednak NATO jako organizaci kolektivní obrany různých zemí, která je ukrytá za všeobjímajícím názvem Severoatlantický pakt. Ten ale nepůsobí jenom na severu Atlantiku, ale stejně chce být přítomný jak na jihu, tak na Dálném Východu. A nám někdy není vůbec jasné, zda ten nám milý Severoatlantický pakt není dalším státem nebo servisní organizací, která ve světovém, globálním měřítku má něco obhajovat, nebo dělat, co si někdo odněkud přeje,“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Dvojí standardy, dvojí smlouvy…

„A zároveň k tomu všemu u nás uzavíráme nebo Spojené státy uzavírají s jednotlivými zeměmi pakt o spolupráci. Většinou vojenský, to se ale příliš nezdůrazňuje, aby kvůli tomu nebyly hádky a neshody. Nedávno jsme to viděli bylo na Slovensku, kde to dokonce zasáhlo i volby prezidentské, ale také třeba ve Švédsku. Švédsko také uzavřelo dvoustranný pakt stále ještě jako země s omezenou suverenitou. Třetí charakteristický příklad těchto strategických paktů je cestování pana prezidenta Zelenského po světě, který s některými zeměmi, které s tím rády souhlasí, také uzavírá takovou tu nově zvláštní smlouvu o spojenectví.

Protože my máme špatné zkušenosti z dob minulých s těmi smlouvami o přátelství,  (ať už šlo o  diktát nebo o přátelství), které přátelsky partnerské země uměly zradit, tak jsme k této slovní ekvilibristice  pozornější. Musíme spíše přemýšlet nad tím, ne jaký je skutečný obsah jednoho slova nebo slovního spojení, ale kdo tam nový pakt a v jaké sestavě uzavírá. Ta cesta do Korejské lidově demokratické republiky a do Vietnamu byla odehrána na nejvyšší možné úrovni. Jel tam prezident Ruské federace, ministr zahraničích věcí, členové vlády na vysoké úrovni. Předpokládám, že tam také budou lidé, kteří odpovídají za vojenskou výzbroj a za vojenskou výrobu. K tomu zatím nemáme žádné konkrétní sdělení, je to ve spárech takové té vulgární geopolitiky, kterou prezentuje kdejaký plátek a nedůvěryhodný autor článku exhibuje v novinách nebo v televizním vysílání, ale o samotné podstatě tohoto společenství, společné obrany, o tom „strategickém partnerství“, vlastně dosud nevíme skoro nic,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?