Zelenský v ráži. Naštval už i Kalouska a Černochovou

politika

Vystoupení ukrajinského prezidenta pod palbou českých politiků, kteří obvykle jeho názory podporují. Např. ministryně obrany Jana Černochová či Miroslav Kalousek se domnívají, že vyjádření Zelenského může Ukrajině uškodit.

Zelenský v ráži. Naštval už i Kalouska a Černochovou
Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny
21. září 2023 - 17:14

Zelenskyj si na půdě OSN nebral vůči Polsku servítky. Varšava proto obratem zablokovala další dodávky zbraní pro Ukrajinu. I když to na probíhající válku bude zřejmě mít jen minimální efekt, roztržka může významně ovlivnit ukrajinsko-polské vztahy.

Ostrou rétoriku ukrajinského prezidenta kritizovala na sociálních sítích v osobním příspěvku i tuzemská ministryně obrany Jana Černochová.

„Polsko mám díky rodičům jako druhý Homeland, takže si dovolím jeden komentář, protože mě mrzí urážení Poláků, které tady teď čtu. Znám jejich mentalitu. Znám sebe sama. Hrdí, pyšní, bojovní a stateční lidé, kteři na sebe nenechají nikoho řvát a poroučet si. To je historií ověřený postulát. Dneska se vyjádření ukrajinského prezidenta vůči Polsku fakt nepovedlo, sorry,“ uvedla ministryně obrany Černochová na sociální síti X.


„A aby toho nebylo málo, tak kvůli obilí podala v úterý Ukrajina ještě i stížnost k WTO (Světová obchodní organizace, pozn. redakce) na Polsko, Slovensko a Maďarsko. No stalo se. Někdy je třeba odhodit pýchu a sednout si zase ke stolu, přijmout omluvu, vyslovit omluvu, nadechnout se a jít dál. Musí se to stát brzy. A já o to všechny strany moc a moc prosím. Když se to nestane, prohrajeme úplně všichni,“ dodala Černochová.

Kriticky se o ukrajinském prezidentovi vyjádřil i někdejší šéf TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. 

„Když dokážeš naštvat i ty, kteří ti ze všech sil pomáhají. Nemohu se Polákům divit, i když mě to mrzí,“ napsal na platformu X. Později ale jeho příspěvek zmizel.

Polsko doposud patřilo mezi přední spojence Ukrajiny, jenže tento projev Zelenského na půdě OSN všechno změnil. 

Psali jsme:

„Otevřeli jsme dočasný námořní vývozní koridor. Pracujeme na zachování pozemních tras. Je alarmující, že někteří v Evropě, někteří naši přátelé, si hrají na solidaritu v rámci politického divadla – z obilí dělají thriller. Může se zdát, že se drží vlastních rolí. Ve skutečnosti však pomáhají připravovat scénu pro herce z Moskvy,“ pronesl ukrajinský prezident.

Zelenskij si začíná dělat ze svých spojenců nepřátele, dříve již svými projevy pořádně dopálil Izraelce, Bulhary i Severoatlantickou alianci.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?