Zeman vyzval ve svém projevu k občanské neposlušnosti

politika

Bývalý prezident České republiky Miloš Zeman včera se zpožděním vydal své vánoční poselství. Video mělo původně vyjít 26. prosince, Zeman se nicméně vysílání rozhodl odložit s ohledem na tragickou střelbu na Filozofické fakultě.

Zeman vyzval ve svém projevu k občanské neposlušnosti
Miloš Zeman, bývalý prezident ČR
6. ledna 2024 - 06:05

Exprezident Zeman ze své nové pracovny ostře zkritizoval současnou vládu Petra Fialy (ODS) za stav ekonomiky a problémy v České republice. Zeman zároveň apeloval na občany, aby tomuto kabinetu vystavili účet v příštích volbách.
„Nyní máte možnost mé vánoční poselství zhlédnout. Budu rád, když tak učiníte. Uslyšíte slova vážná, ale žijeme ve vážné době,“ pronesl exprezident Miloš Zeman na úvod svého vánočího projevu.

Exprezident Miloš Zeman si jako ústřední téma vybral zaostávání České republiky a soustředil se pouze na domácí témata.

„Jsme jediná členská země EU, která se dosud svojí ekonomickou výkonností nedostala nad předcovidovou úroveň,“ konstatoval exprezident, podle kterého jde o situaci srovnatelnou s minulým režimem.



„Toto zaostávání mně připomíná situaci před více než třiceti lety, kdy jsem veřejně kritizoval tehdy vládnoucí komunistický režim a obviňoval jsem tento režim z neschopnosti jeho politiků. Je mi velmi líto, že základní příčinu našeho současného zaostávání rovněž vidím v neschopnosti politiků, protože ostatní země se s problémy, jako je válka na Ukrajině nebo energetická krize, dokázaly vyrovnat daleko lépe než my patrně proto, že mají schopnější vlády,“ pokračoval Zeman, načež vyzval občany k tomu, aby nespokojenost s kabinetem projevili v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.

(z facebooku prezidenta Miloše Zemana)

„Jak vyměnit vládu. Žijeme ve společnosti, kde dosud existují svobodné volby. A chtěl bych vás proto vyzvat, abyste v příštích volbách, ať už evropských, krajských, nebo parlamentních, k těmto volbám šli. Abyste se dobrovolně nevzdávali své spoluodpovědnosti za osud naší země. Neúčast ve volbách by znamenala souhlas se zaostáváním naší země,“ apeloval na lidi Zeman s tím, že nespokojenost by podle něj měli lidé dát najevo různými stávkami nebo demonstracemi.

Psali jsme:

„A přípitek, který tradičně adresuji vám, svým spoluobčanům, na konci vánočního poselství, bych tentokrát chtěl zdůvodnit jednou částí Listiny základních práv a svobod, která, jak víte, je opět součástí Ústavy České republiky. Tato Listina jako jedno ze základních občanských práv uvádí právo na občanskou neposlušnost. Ať už formou stávek, demonstrací, bojkotů a jiných forem nenásilných protestů. Chtěl bych vám, vážení a milí spoluobčané, proto do budoucího roku popřát odvahu k neposlušnosti,“ uzavřel svůj vánoční projev bývalý prezident České republiky Miloš Zeman.

(jk, foto: screen: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif