Adventní čas se blíží. Naše královské město Nymburk bude opět zářit

regiony

Přípravy na advent začínají na nymburské radnici plánováním nejen kulturního programu, ale i výzdoby ulic.

Adventní čas se blíží. Naše královské město Nymburk bude opět zářit
Vánoční výzdoba
27. listopadu 2023 - 12:30

Než bude Nymburk rozzářen vánočními světly musí zaměstnanci technických služeb a dalších profesí zkontrolovat stožáry veřejného osvětlení, ale i všechny vánoční dekorace. Poté nastává náročná práce samotné výzdoby města včetně instalace vánočních stromů.

„Mým každoročním přáním je, aby se adventní Nymburk líbil místním a lákal k návštěvě přespolní. Některé z dekorací i letos zachováváme, ale současně chceme opět překvapit něčím novým. Těšit se tak zase můžete nejen na andílky u morového sloupu nebo křídla na hradbách. Novým prvkem bude velká 3D instalace v Parku Pod Hradbami a světelná dekorace vám zpestří i procházku platanovou alejí na Ostrově. Motiv, který zdobí sloupy veřejného osvětlení na náměstí, letos nahradí dožité dekory ve třech navazujících ulicích. Historické centrum se nám tak postupně začne jednotit a ladit do nastoleného konceptu,“ prozradila místostarostka Stanislava Tichá.

Pojďme se tedy do adventních příprav pustit a naše město rozzářit. „Výzdobu města mají na starosti pracovníci několika úseků Technických služeb města Nymburka. Samotná příprava adventního osvětlení začíná již koncem srpna, kdy probíhají kontroly stožárů veřejného osvětlení a všech součástí vánoční výzdoby. Na stožáry veřejného osvětlení je potřeba zavěsit, připevnit a zapojit téměř 200 dekorů s vánoční motivem, tři vánoční stromy ozdobí skoro 1 km světelných řetězů,“ upřesnil místostarosta Bořek Černý.



K instalaci a zdobení vánočních stromů jsou využívány až 3 vysokozdvižné plošiny. TS vlastní jen jednu. Při zdobení radnice asistuje městská policie při řízení dopravy. Největší oříšek je samozřejmě manipulace s vánočním stromem - vyřízení veškerých dokladů, povolení k přepravě, podříznutí stromu, naložení na speciální vůz (klaničák), převoz a posléze usazení do pouzdra. K tomuto úkonu je TS sjednávána technika, jeřáb od drážních hasičů a vozidlo na převoz stromu od soukromého přepravce. Jen strom má většinou 3,5 t a výšku do 12 m. Podříznutí stromu má na starosti úsek veřejné zeleně, který si mimo jiné nechá vyhotovit znalecký posudek na stromy. Letos nás tato cesta čeká hned dvakrát, neboť nově bude vánoční strom i v ul. Letců R. A. F. a vše musí zapadat do harmonogramu, aby na první adventní neděli vše svítilo. Veškeré úsilí a práce je nejintenzivnější před adventem a během vánoc probíhá neustálá kontrola funkčnosti. Je to kolotoč, který se zastaví až demontáží vánočních prvků, uskladněním a mnohdy sčítáním škod po vandalech, zlodějích či vyšší moci.

Stredoceskenovinky.cz informovala Bc. Marta Svobodová, tisková mluvčí Městského úřadu Nymburk.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:měú)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?