Hradozámecký advent na jihočeských památkách

regiony

S blížícím se adventem a Vánocemi ožijí speciálními prohlídkami, výstavami či koncerty také některé jihočeské hrady a zámky. K návštěvě lákají i tradiční zimní prohlídkové trasy.

Hradozámecký advent na jihočeských památkách
Vánoce v Třeboni
2. prosince 2023 - 07:30

Vánoční atmosféru počátku 20. století v domácnosti pana správce představí během prvních tří adventních víkendů hrad Nové Hrady. Adventní trhy, prodejní výstavy a mimořádné prohlídky připravuje zámek Třeboň. Letos poprvé tady paní kněžna přivítá děti na Vánoční návštěvě, a to v termínech 16., 17., 30. a 31. prosince vždy v 10:30 a 14:30. Jak probíhaly svátky v rodině Schwarzenbergů za první republiky, přiblíží hrané kostýmované prohlídky s názvem Poslední knížecí Vánoce 9. a 10. prosince. Prohlídky budou vycházet v každou celou hodinu od 10:00 do 19:00.

Zámecká brána se během adventu otevře také na Červené Lhotě. Po loňské premiéře se opět vracejí Schönburské Vánoce. Každý prosincový víkend, 2. - 3., 9. - 10., 16. - 17. a 28. - 31. 12. od 11:00 do 16:00, můžete navštívit vánočně vyzdobené zámecké interiéry i výstavu betlémů v běžně nepřístupných prostorách, a to nejen přes den, ale také při večerních prohlídkách v 19:00 a v 19:30. Zámek bude otevřený i během lednových víkendů. Vstupenky bude možné zakoupit pouze online na prohlídky v  11:00, 13:00 a 15:00. Po celou dobu vánočních prohlídek bude přístupná zámecká kaple Nejsvětější Trojice.

Dárky a vánoční dekorace si můžete nakoupit na adventních trzích, které se konají na zámku Dačice, v neděli 10. prosince, a v Jindřichově Hradci o víkendu 9. a 10. prosince. „Program obou dnů nabídne také řadu uměleckých představení. Zámecký Rondel se stane plesovým sálem a své umění v něm předvede taneční skupina Ballare. Na nádvoří, v Královském sále gotického paláce a v kapli sv. Ducha se odehrají divadelní představení. Očekáváme dokonce i návštěvu hradního pána Jindřicha IV. z Hradce a jeho družiny“, prozradil kastelán Jindřichova Hradce Jan Mikeš. V provozu bude opět více než 500 let stará černá kuchyně.  Děti potěší malý zvěřinec nebo tvůrčí dílny ve Španělském křídle, kde si mohou vyzkoušet výrobu vánočních ozdob z přírodních materiálů.    

Pro navození sváteční atmosféry zazní na zámku Kratochvíle 3. prosince od 17:00 adventní spirituály a americké vánoční písně a koledy v podání hudební skupiny Martina´s boys. Tradiční živý betlém, který doprovodí vánoční koledy, můžete vidět na II. zámeckém nádvoří v Českém Krumlově 23. prosince se začátkem v 16:15 a 18:30.



Zimní prohlídkové trasy
Vedle speciálního adventního programu nabízejí vybrané památky možnost celoroční návštěvy. Až do 22. 12. bude otevřeno Hradní muzeum v Českém Krumlově, které kromě cenných exponátů ze zámeckých depozitářů skýtá i možnost vystoupat na zámeckou věž s nádherným výhledem. Zimní prohlídková trasa zámku Hluboká, která představí soukromá schwarzenberská apartmá, bude přístupná do 17. 12. Během prosince můžete také navštívit soukromé pokoje třeboňského zámku, kde členové rodiny Schwarzenbergů trávili společně Vánoce. Kromě vánočních svátků, 18. - 26. 12., bude tato prohlídková trasa otevřena až do 1. ledna 2024, vždy od čtvrtka do neděle.  

Jihoceskenovinky.cz informovala Mgr. Markéta Slabová za Národní památkový ústav územní památková správa České Budějovice.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:npú)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?