Jízdné v písecké MHD se příští rok zdražovat nebude

regiony

Cestující píseckou MHD zaplatí i příští rok jízdné ve stejné výši jako letos. Za plnocennou jízdenku uhrazenou u řidiče platební kartou zaplatí 12 korun, při platbě v hotovosti 20 Kč.

Jízdné v písecké MHD se příští rok zdražovat nebude
Ilustrační foto
9. prosince 2023 - 07:30

Zdražovat se nebudou ani časové kupony, měsíční jízdenka bude i nadále stát 260 Kč a roční jízdenka pro seniory a cestující od 6 do 18 let a od 18 do 26 let vyjde i příští rok na 100 korun. „Jízdné zůstane stejné, i když město bude příští rok na provoz MHD doplácet více než 13,2 milionu korun,“ řekl místostarosta Josef Soumar. 

Celkové náklady na provoz městské hromadné dopravy, kterou pro Písek zajišťuje společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, a. s., by měly v roce 2024 dosáhnout téměř 16,2 milionu korun, letos to bylo
21 milionů. Město provozovateli hradí provozní ztrátu.

„Máme v plánu vypsat výběrové řízení na provozovatele MHD. Díky tomu bychom měli prolomit roční limit najetých kilometrů, který je v současnosti 300 000. Kvůli tomu není v podstatě možné zavedení nové linky bez zrušení jiné, zvýšení frekvence určitých spojů či zavedení nových zastávek,“ uvedl místostarosta. 

V listopadu rada města odsouhlasila vypsání výběrového řízení na administrátora veřejné zakázky na provozovatele MHD, který výběrové řízení připraví tak, aby jej bylo možné bez problému vypsat. „Jedná se o velmi složitou zakázku, je důležité mít ji zpracovanou odborníky na dopravu či právo. Tyto zakázky totiž velmi často kvůli velkému konkurenčnímu boji končí u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a tomu bychom se chtěli vyhnout,“ vysvětlil Josef Soumar.



V současnosti má město zpracovaný dokument Standardy kvality MHD Písek, které budou jedním z podkladů pro vytvoření veřejné zakázky na nového provozovatele městské hromadné dopravy. „Očekávám, že příští rok bude veřejná zakázka zpracována a vypsána, dopravce by mohl být vysoutěžen i odsouhlasen ještě v roce 2024 nebo 2025. S provozováním by vzhledem k roční výpovědní lhůtě se současným dopravcem mohl začít od ledna 2027,“ poznamenal místostarosta. Jezdit bude již podle nových standardů, nově nastavenými linkami s novými zastávkami. „Celkově by se měla zlepšit obslužnost města,“ dodal.

Jihoceskenovinky.cz informovala Petra Měšťanová, tisková mluvčí Městského úřadu Písek.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:arch.měú)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?