Lékaři aplikují stimulátor proti bolesti přímo do páteře

regiony

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem je jedním z jedenácti pracovišť v České republice, která provádějí implantaci míšního stimulátoru v léčbě bolesti.

Lékaři aplikují stimulátor proti bolesti přímo do páteře
MUDr. Jan Prochazka a stimulátor
12. února 2024 - 07:00

Tato speciální metoda se používá v případech, kdy ostatní léčba bolesti selhává a v Česku jde stále o poměrně ojedinělé řešení léčby bolesti, byť velmi účinné.

K prvnímu zavedení implantátu, který dokáže utlumit chronické bolesti různých částí těla, došlo v ústecké nemocnici Krajské zdravotní v roce 2020. Od té doby lékaři Centra pro léčbu chronické bolesti v Masarykově nemocnici zavedli 10 takových implantátů. Výběr vhodného pacienta totiž probíhá poměrně složitě a podmínkou jsou dobré fyzické, ale hlavně stabilní psychické dispozice. Základní podmínkou pro operaci je chronická, neztišitelná bolest, která není ovlivnitelná žádnými méně invazivními metodami. Současně musí jít o typ bolesti, který na elektrostimulaci míchy reaguje, jako například některé chronické bolesti zad, dlouhodobé pooperační bolesti, neuropatické bolesti, bolesti po amputaci končetin nebo bolesti po některých úrazech míchy a páteře.

První fáze výkonu probíhá bez celkové anestezie pouze v místním znecitlivění a začíná zavedením elektrody do páteře a připojením externího stimulátoru. Ten má pacient dočasně připevněný na boku. „Díky němu si ověříme, zda je metoda u konkrétního pacienta účinná. Pokud ano, můžeme implantovat trvalý stimulátor bolesti pod kůži, který má životnost asi deset let,“ vysvětluje MUDr. Jan Procházka, Ph.D., vedoucí lékař Centra pro léčbu chronické bolesti Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z, který ve spolupráci s neurochirurgem, doc. MUDr. Petrem Vachatou, Ph.D., MBA, operace provádí. Pacient je po samotném výkonu, který již probíhá v narkóze, hospitalizován dva až tři dny. Několik měsíců po výkonu by se měl vyvarovat nárazů v oblasti páteře. Frekvenci a délku stimulace určuje pacient. Obyčejně jde o dvě až tři stimulace denně po dobu pěti až dvaceti minut. „Vybavuji si pacienta, který měl těžké bolesti. Po dvou týdnech od zavedení míšního stimulátoru doma opravil podlahy, vymaloval a začal opravovat stropy,“ chválí metodu doktor Procházka.
 
Ústeckénovinky.cz informovala Petra Roubíčková, tisková mluvčí Krajské zdravotní, a.s..

(rp,usteckenovinky.cz,foto:krajskazdravotni)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif