Mladí kuchaři ze Slavkova obhájili vítězství v soutěži Trophée Mille

regiony

Kraj Vysočina uspořádal spolu s partnery 6. ročník českého kola mezinárodní soutěže Trophée Mille. Stejně jako v loňském roce si vítězství vyvařil tým ze Střední školy Slavkov Austerlitz.

Mladí kuchaři ze Slavkova obhájili vítězství v soutěži Trophée Mille
Vítězové, Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála, Střední škola Slavkov-Austerlitz s učitelem Robertem Škvarkem
5. listopadu 2025 - 11:00

Střední školu Slavkov Austerlitz letos zastupovali Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála. Tato dvojice zvedla nad hlavu putovní pohár a zúčastní se mezinárodního finále v Remeši. Stříbrná příčka patří střední škole ze Žďáru nad Sázavou a bronz OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava.
 
Finále šestého ročníku českého kola se konalo v pasáži jihlavského Cityparku a zúčastnilo se ho šest nejlepších týmů mladých kuchařů a cukrářů z celé republiky. Úkolem soutěžících bylo připravit dva chody – slaný a sladký – s využitím regionálních surovin z Vysočiny, jako bylo kuřecí maso, cibule, tučný tvaroh a vejce.

„Vítězové předvedli technicky precizní výkon a kreativitu, která obstojí i v mezinárodní konkurenci. Pevně věřím, že v Remeši uspějí,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Martin Kukla, který ceny osobně předal. Kromě trofeje Phillipa Milla získali vítězové i unikátní skleněnou cenu v podobě kuchařské čepice od sklárny Valner Glass, v jejíž dutině se ukrývá květ šafránu.

Výsledky českého finále Trophée Mille 2025:
  • 1. místo: Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála, Střední škola Slavkov-Austerlitz
  • 2. místo: Zuzana Losenická a Jan Novotný, Střední škola gastronomická A. Kolpinga Žďár nad Sázavou
  • 3. místo: Gabriela Pospíchalová a Jonáš Kružic, OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava

Cena za spolupráci: Veronika Csernyanszká a Nicolas Partl, Labská SOŠ a SOU Pardubice

Porota složená z předních českých šéfkuchařů a cukrářů hodnotila techniku, chuť i prezentaci. O vítězích rozhodovali Jan Pýcha, Tomáš Popp, Lukáš Skála a Magdalena Murínová v čele s jihlavským šéfkuchařem Pavlem Marešem.


Doprovodný program Gurmet dne nabídl kuchařské exhibice i módní přehlídku inspirovanou cukrářským uměním. Vrcholem celodenní akce bylo slavnostní vyhlášení výsledků.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo patnáct týmů z gastronomických škol z celé ČR. Do finále postoupilo šest z nich, čtyři z Kraje Vysočina.

NovinkyVysočina.cz informovala Mgr.Monika Brothánková, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš lepším premiérem než Petr Fiala?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif