Olomoučtí letečtí záchranáři hlásí rekordní loňský rok

regiony

Loňský rok se nesl ve znamení rekordních statistik Letecké záchranné služby Olomouckého kraje. Letečtí záchranáři zaznamenali celkem 672 zásahů, což je meziroční nárůst o 135 zásahů a historicky jejich vůbec nejvyšší počet.

Olomoučtí letečtí záchranáři hlásí rekordní loňský rok
Letecká záchranná služba Olomouckého kraje při výcviku v Jeseníkách
2. února 2023 - 08:00

Ve vzduchu byl vrtulník více než 29 tisíc letových minut, tedy bez mála 500 hodin. Leteckou záchranku provozuje sedmým rokem společnost Air – Transport Europe (ATE).

Za posledních 8 let, kdy se statistiky letecké záchranky Olomouckého kraje vedou, nezaznamenala nikdy více zásahů. „Letecká záchranná služba funguje v našem kraji velice dobře, přispěla tomu také i užší spolupráce mezi zdravotnickým operačním střediskem a Horskou službou Jeseníky. Díky stážím operátorů ZOS a horských záchranářů ve výjezdové skupině LZS lze poté rychleji a adekvátněji vyhodnotit, zdali je aktivace letecké záchranné služby na místě a pacient tak bude rychleji centrován na příslušné vyšší pracoviště či nikoliv. Je to osvědčená spolupráce, za kterou jsme nesmírně vděčni,“ říká Lucie Mikisková, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

„Velikou roli také hraje samotné počasí, které bohužel nikdo z nás nemůže ovlivnit. Vždy se ale snažíme, v případě potřeby, letecké záchranáře přiblížit co nejvíce k místu události a aktivovat je tak alespoň na část transportu. Díky tomu jsou loňské statistiky opravdu rekordní,“ dodává Mikisková k počtu zásahů letecké záchranky v loňském roce.

Nejčastěji byli letečtí záchranáři voláni na pomoc při dopravních nehodách, srdečních selháních, pádech z výšek, tonutí nebo k pacientům vyžadujícím resuscitaci. Záchranářský vrtulník vzlétal často také k pacientům s alergickými reakcemi po bodnutí hmyzem. Mezi nemocničními zařízeními letečtí záchranáři nejčastěji transportovali těhotné ženy. Od konce roku mohou záchranáři takto transportovat také novorozence, a to pomocí speciálně upraveného transportního inkubátoru.



Převoz vrtulníkem pomáhá ušetřit až desítky minut, které jsou pro zdraví pacientů mnohdy klíčové. Na olomouckém středisku s označením Kryštof 09 létá červenobílý vrtulník typu EC-135 T2+. „Vrtulník je vybaven technikou pro speciální záchranné akce. Palubní naviják nejčastěji využíváme při záchranných misích v těžce přístupném nebo horském terénu. Vrtulník může od konce loňského roku nově pomáhat novorozencům v ohrožení života, a to pomocí speciálně upraveného transportního inkubátoru. První takový zásah si olomoučtí záchranáři úspěšně připsali na začátku letošního roku,“ doplňuje statistiku za uplynutý rok Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí společnosti Air – Transport Europe (ATE), která provozuje i leteckou záchranku v Moravskoslezském kraji a na území celého Slovenska.

„Chceme jako provozovatelé vrtulníku nadále poskytovat kvalitní stroj, piloty a další služby a být stabilním partnerem záchranky jako základní složky integrovaného záchranného systému. Za každým letem stojí sehraný tým profesionálů, kteří často pracují v náročných podmínkách a pod vysokým tlakem. Za jejich píli a nasazení v uplynulém roce jim patří poděkování,“
dodává Milan Hoholík, ředitel ATE.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:ATE)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?