Památky a kultura čerpají poslední letošní krajské dotace

regiony

Radní Pardubického kraje schválili dotace do památek a živé kultury za celkem 1,3 milionu korun. Další doporučené dotace v hodnotě téměř pět milionů korun bude schvalovat prosincové zastupitelstvo.

Památky a kultura čerpají poslední letošní krajské dotace
Kotel sv. Bartoloměje v Pardubicích
5. prosince 2023 - 11:30

„Jednou z nejvýznamnějších památek v kraji je kostel sv. Bartoloměje v Kočí. Arciděkanství v Chrudimi přispějeme částkou 200 tisíc korun na archeologické sondy a zpracování projektové dokumentace na statické zajištění kostela.  Stejně velký příspěvek půjde do kostela sv. Jakuba Většího v České Třebová na restaurování kostelních, chórových a vestavěných lavic. Z dalších dotací je to například příspěvek k výročí ZUŠ Pardubice – Polabiny, pro Letecké muzeum ing. Jana Kašpara nebo na projekt Navzdory osudu ve Svitavách,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Zastupitelé 12. prosince pak posoudí návrhy dotací ve vyšších částkách a pro žadatele, kterými jsou obce. „Jedná se například o dva miliony pro zahájení obnovy vnějšího pláště na kostele sv. Bartoloměje v Pardubicích, tři miliony pro komunitní centrum Agapé Českobratrské církve evangelické v Pardubicích nebo 1,2 milionu na opravu střechy jednoho z objektů bývalé textilní továrny, nyní kulturní památky v Brněnci, kde rodinný nadační fond připravuje interaktivní památník a muzeum Schindlerova archa,“ vysvětlil Línek.

Ilustrační fotografie jsou s kostelem sv. Bartoloměje v Pardubicích.

Pardubickenovinky.cz informovala PhDr. Zuzana Nováková, tisková mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?