Plzeň letos vybuduje další cyklostezky. Přibydou i nové lávky

regiony

Úsek veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně a Odbor investic Magistrátu města Plzně chystají na letošní rok výstavbu dalších cyklistických komunikací, další se projektují.

Plzeň letos vybuduje další cyklostezky. Přibydou i nové lávky
Ilustrační foto
24. března 2023 - 07:00

Nové úseky vzniknou na místech, která jsou nyní pro cyklisty nebezpečná nebo tam, kde jim umožní lepší a rychlejší spojení. V rámci výstavby nových stezek budou vybudovány i nové lávky.

„Cyklistů hlavně od kovidové pandemie stále přibývá a my musíme na situaci reagovat. Snažíme se tak budovat cyklistickou infrastrukturu hlavně na páteřních tazích, na místech, která jsou nebezpečná nebo nepřehledná a samozřejmě napojovat nové úseky na ty již hotové,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

„Původní rozpočet našeho Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně (SVSmP) byl ze 48 milionů korun navýšen, takže na cyklistická opatření, tedy projektování a výstavbu, půjde letos přibližně 61 milionů korun. Někde práce postupují rychle, jinde bychom si to představovali rychleji. Například úsek u Vejprnického potoka jsme chtěli budovat již loni, ale kvůli problémům se stavebním povolením se bude budovat až letos. Zpevnění Luční ulice pro změnu čekalo na stavbu vysokotlakého plynu, která musela proběhnout před opravou povrchu cesty,“ uvedl vedoucí Úseku veřejné dopravy a cyklodopravy Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl a dodal: „Při akci rozšiřování greenway Radbuza na Slovanech jsme z časových důvodů stavbu rozdělili na dvě etapy, aby mohli její větší část cyklisté využívat dříve. Letos dostavíme zbývající část stezky pro pěší.“



„Každý zásah do dopravního koridoru, který jeho uživatele omezí, je nepříjemný. U všech staveb včetně těch, které naruší provoz na cyklostezkách ale hledáme vhodné objízdné trasy a cyklisty předem informujeme jak prostřednictvím médií, tak i přímo na trase,“ doplnila plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Poznámka: Níže uváděné náklady staveb vycházejí z projektových dokumentací či odborných odhadů a po výběru zhotovitele se mohou změnit dle vítězných nabídek.

Plzenskenovinky.cz informovala Mgr. Eva Barborková, tisková mluvčí Magistrátu města Plzně.

(jv,plzenskenovinky.cz,foto:arch.mmp)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif