Starostové obcí s rozšířenou působností se sešli na jednání

regiony

Změnu rozpočtového určení daní pro kraje podporují také starostové velkých měst v regionu.

Starostové obcí s rozšířenou působností se sešli na jednání
Hejtman Martin Netolický - jednání se starosty
27. listopadu 2023 - 11:30

Starostové obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji se sešli na pravidelném jednání, kterého se zúčastnil také hejtman Martin Netolický. Velkým tématem bylo mimo jiné rozpočtové určení dní pro kraje, problematika zákoníku práce ve zdravotnictví, krajské dotační programy či stavební zákon.

Aktuálním tématem, které kraj řeší, ale nemůže ho reálně ovlivnit, je problematika novely zákoníku práce s dopadem na oblast zdravotnictví. „Na čtvrteční ráno byla svolána dozorčí rada Nemocnice Pardubického kraje, kde bude detailně projednána situace ve všech pěti nemocnicích až do detailu jednotlivých oddělení. Zároveň předpokládám, že na pondělí svoláme mimořádné jednání valné hromady na úrovni rady kraje, protože situace je opravdu vážná. Menší regionální nemocnice již nyní bojovaly s nedostatkem lékařského i nelékařského personálu, ale nyní se to kroky vlády dostává opravdu do neudržitelné situace. V rámci našich možností chceme minimalizovat dopady na pacienty. Nicméně jednat musí především ministerstvo zdravotnictví a vláda. Bohužel není možné vnímat oblast zdravotnictví pouze optikou velkých fakultních nemocnic, ale vláda si musí uvědomit, že roli zřizovatele plní také kraje a města,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který avizoval, že chce následně samostatně jednat také se starosty měst, ve kterých se nachází krajské nemocnice, a kteří budou mít o toto jednání reálný zájem.



Řeč byla také o změně rozpočtového určení daní pro kraje. „Návrh krajského rozpočtu na rok 2024 prošel schválením v krajské radě s předpokládanými daňovými příjmy na úrovni 5,5 miliardy korun, ale reálně se můžeme dostat až na šest miliard. Pokud by však byla schválena námi navržená novela rozpočtového určení daní pro kraje, tak bychom se mohli dostat až na 7,5 miliardy korun, což je samozřejmě obrovský rozdíl z hlediska investičních, ale i dotačních možností kraje. Z našeho pohledu se jedná o systémový návrh a za mne osobně v tuto chvíli nezáleží na tom, zda by byla novela schválená k 1. lednu 2025 nebo 2026. Je to změna, která má fungovat další roky a není to o tom, kdo je v tuto chvíli v čele kraje a v jakém politickém tričku na té pozici sedí. Jsem rád, že starostové měst a obcí naší snahu podporují,“ řekl hejtman, který starosty seznámil také s digitalizací podávání žádostí o krajské dotace.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?