Třešť: Vzpomínková výstava na Josefa Lišku

regiony

V třešťském muzeu - v Schumpeterově domě bude od 22.června až do 29. září k vidění vzpomínková výstava na významného třešťského rodáka, malíře, betlemáře, sochaře a kapelníka, na pana Josefa Lišku.

Třešť: Vzpomínková výstava na Josefa Lišku
Z plakátu k akci
18. června 2024 - 11:00

Fotografickou výstavu Zdeňka Mayera vystřídá na třešťské pobočce výstava, kterou si připomeneme významného rodáka Josefa Lišku. Tento všestranně nadaný člověk se narodil v roce 1888 a u svého otce se vyučil krejčím. Jako jediný z dětí nestudoval, ale pomáhal podporovat své sourozence na studiích. Sám se postupně uplatnil v mnoha uměleckých odvětvích. Je autorem bezpočtu betlémových figurek. Za svůj život vytvořil i několik soch prezidenta Masaryka, jednu z nich v roce 1930 poslal do Prahy samotnému prezidentovi.

Věnoval se malířství a kromě jiného rád dělal i kopie známých obrazů. Pro své město vytvořil bustu Šimona Partlice, která doposud stojí Na Hrázi. Jeho koníčkem byla též výroba houslí. A protože byl nadšeným hudebníkem, založil a řídil několik kapel. Od 21. června až do konce září si budete v muzeu moci připomenout osobnost tohoto pracovitého, skromného a talentovaného muže.

NovinkyVysočina.cz informovala Dana Oberreiterová, tisková mluvčí , Muzeum Vysočiny Jihlava, p.o..

(novinkyvysocina.cz,foto: muzeum vysočiny)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?